Brijest, 07. 08. 2024., Drava International; pozarSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
11.8.2024., 20:10
POŽAR U DRAVI INTERNATIONAL

Bale plastičnog otpada nisu smjele biti ispod dalekovoda

Prošlotjedni požar u osječkoj tvrtki Drava International izazvao je kratki spoj na dalekovodu koji prolazi iznad otpadne plastike, a za sve je "kriva", kako smo već ranije objavili, aluminijska folija. Međutim, naslagane bale plastike uopće se ne bi smjele nalaziti ispod dalekovoda. Kako je Jutarnjem listu odgovoreno iz Elektroslavonije Osijek, požar se ne bi dogodio da je tvrtka ispoštovala ono što su od nje tražili iz HEP-a.

Iz HEP ODS-a su na upit Jutarnjeg lista odgovorili kako trasa ispod dalekovoda treba biti prohodna, odnosno prostor na trasi ispod dalekovoda mora imati zaštićeni pojas u širini od 10 do 15 metara ovisno o vrsti i snazi dalekovoda. ''Preko zemljišta na kojem se nalazi tvrtka Drava International prolaze trase dalekovoda 10 (20) kV i 35 kV. Sukladno Pravilima o održavanju elektrodistribucijske mreže periodički se rade i vizualni pregledi trase dalekovoda. Jednom godišnje za dalekovode naponske razine 35 kV, odnosno jednom u dvije godine za dalekovode naponske razine 10(20) kV. Vizualni pregled trase radi se u svrhu utvrđivanja prohodnosti trase, postojanja raslinja na trasi i uz rub trase odnosno svih promjena na trasi, pri čemu širina zaštićenog pojasa za vodove 10 (20) kV iznosi 10 m dok je za vodove 35 kV naponske razine širina zaštićenog pojasa 15 m (širina zaštićenog pojasa se mjeri od osi voda),'' navode iz HEP ODS-a. Nastavljaju kako je ''Elektroslavonija Osijek 9. studenog 2023. službenim dopisom pozvala tvrtku Drava International na uklanjanje svih sirovina koje su pohranjene ispod i u blizini dalekovoda u cilju osiguravanja nesmetanog pristupa elektroenergetskim objektima te sprječavanja potencijalne sigurnosne ugroze i opasnosti". "Na predmetni dopis iz tvrtke Drava International dobiven je potvrdan odgovor te je tijekom studenoga 2023. izvršeno traženo uklanjanje otpadne sirovine što je potvrđeno pregledom ovlaštenih osoba HEP ODS-a.'' U siječnju ove godine je ''u skladu s navedenim i planom održavanja za 2024. godinu, HEP ODS Elektroslavonija Osijek izvršila pregled dalekovoda 35 kV (na kojem je došlo do kratkog spoja u srijedu 7. kolovoza 2024.) i tada nisu uočeni nedostaci u smislu prohodnosti odnosno skladištenja otpadne plastike u trasi.'' Međutim, prema svemu sudeći je nakon toga Drava International ispod dalekovoda ipak ponovno skladištila plastičnu sirovinu, a iz HEP-a navode kako ''zahtjev za skladištenje otpadne plastike ili nekog drugog otpada na lokaciji Drava International nije zaprimljen u HEP ODS-u'', piše Jutarnji list.

Podsjetimo da je Darijo Premec, zamjenik načelnika PU osječko-baranjske dan nakon požara izjavio kako je do njega došlo uslijed kratkog spoja na dalekovodu koji se nalazi iznad otpadnog materijala. "Zbog vjetra koji je puhao došlo je do podizanja aluminijske folije na dalekovod te kratkog spoja koji je uzrokovao eksploziju, a onda i izazvao požar", rekao je novinarima Premec 8. kolovoza.