Lokacija na kojoj su nađeni posmrtni ostatci više osoba

Lokacija na kojoj su nađeni posmrtni ostatci više osoba

GORDAN PANIĆ
7.8.2024., 09:02
NESTALI U DOMOVINSKOM RATU

Obitelji pozvane da daju uzorke, DNK analiza jedina je pouzdana

U tijeku je i revizija svih ekshumiranih neidentificiranih posmrtnih ostataka

Potraga za nestalim osobama u Domovinskom ratu, prikupljanje informacija, probna iskapanja, ekshumacija i u konačnici identifikacija posmrtnih ostataka prioriteti su Vlade RH, posebice Ministarstva hrvatskih branitelja, ponavljaju stalno državni dužnosnici.

Dugo čekanje

Riječ je o iznimno zahtjevnom i dugotrajnom procesu koji je posljednjih godina intenziviran, nakon donošenja Zakona o nestalim osobama koji je propisao nadležnosti pojedinih službi u procesu prikupljanja saznanja, obrade informacija i postupanja na terenu. Potkraj lipnja obznanjeno je kako je na komunalnom odlagalištu Petrovačka dola kod Vukovara pronađena još jedna masovna grobnica s najmanje deset tijela, a prvi su preliminarni pregledi pokazali da je riječ o žrtvama iz Domovinskog rata iz prve polovine 1992. godine. Ni mjesec dana poslije, u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja u Vukovaru je održana završna identifikacija posmrtnih ostataka tri osobe nestale u Domovinskom ratu. Uz identifikaciju dvojice hrvatskih branitelja iz Vinkovaca, pripadnika 109. brigade HV-a koji su nestali 1991. godine te ekshumirani u travnju ove godine iz masovne grobnice u Bogdanovcima, identificirana je i civilna žrtva ubijena nakon sloma obrane Vukovara 1991. i ekshumirana još 25. ožujka 1998. godine iz pojedinačne grobnice u Šarviz doli kod Berka.

Prema riječima Tome Medveda, ministra hrvatskih branitelja, trebalo je toliko dugo čekati na identifikaciju, jer više od 25 godina nije bilo moguće dobiti genotip, ali je nabavom suvremene laboratorijske opreme i uz dodatne uzorke od srodnika utvrđeno poklapanje. "Naglašavam važnost davanja uzoraka članova obitelji kako bismo bili još brži i uspješniji. Identifikacija osobe ekshumirane 1998. godine dokaz je kako je nakon svih tih godina, nakon ustrajnih pristupa i nabave najsuvremenije opreme posebno važna komponenta davanja uzoraka kako bi mogli utvrditi DNK i provesti proces identifikacije", poručio je ministar Medved.

nestali domovinski rat ministarstvo branitelja
GORDAN PANIĆ

Pozvao je sve članove obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava da u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja i njihovom područnom jedinicom u Vukovaru daju uzorke kako bi u procesu identifikacije bili još uspješniji i učinkovitiji. Naime, u tijeku je i revizija svih ekshumiranih neidentificiranih posmrtnih ostataka i prikupljanje dodatnih krvnih uzoraka, što je, zahvaljujući suvremenoj opremi i dodatnim uzorcima krvi, već rezultiralo identifikacijama nekih žrtava.

Strpljenje i povjerenje

Anto Blažanović, ravnatelj vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro", kaže kako se vidi koliko se ozbiljno i široko radi posao ekshumacije i identifikacije nestalih u Domovinskom ratu. "Kad pogledate Petrovačku dolu i koliko je posla tamo napravljeno, broj posmrtnih ostataka zapravo govori na koji se način pristupa ovom poslu. Kao čovjek i liječnik obećavam kako ćemo jednako strastveno nastaviti raditi ovaj posao dok ne pronađemo i posljednju nestalu osobu", rekao je Blažanović.

Iz Zavoda za sudsku medicinu ističu kako je analiza DNK jedina metoda za pozitivnu identifikaciju i tom će se metodom raditi i proces identifikacije posmrtnih ostataka osoba pronađenih na Petrovačkoj doli. Iz resornog ministarstva redovito zahvaljuju obiteljima nestalih na strpljenju i povjerenju, a Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, izjavila je kako očekuje da će u idućem razdoblju jedan broj naših obitelji konačno naći odgovor na pitanje gdje su naši najmiliji.

novosti...vukovar...20.11.2023.16. mimohod "vi ste nas ponos - mi smo vasa snaga" u organizaciji udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja domovinskog rata; od spomen-obiljezja na memorijalnom groblju zrtava iz domovinskog rata grada vukovara do masovne grobnice "ovcara"; foto Gordan Panić
GORDAN PANIĆ

Podsjećamo kako Hrvatska traga za još 1794 osobe nestale u Domovinskom ratu, pri čemu je najveći broj neriješenih slučajeva s područja Vukovarsko-srijemske županije - 497, a s područja grada Vukovara 371. Proteklih godina provedena su terenska istraživanja na 396 lokacija. Na području Vukovarsko-srijemske županije istražene su 133 lokacije, pronađeno pet masovnih grobnica. Kod Marinaca su ekshumirane i identificirane četiri osobe, kod Bobote je ekshumirano 13, a identificirano 12 osoba, kod Šarviz dola ekshumirani su i identificirani posmrtni ostaci 11 osoba, u Bogdanovcima četiri osobe, a na Petrovačkoj doli najmanje 10 osoba.