epa11500449 Soldiers, emergency services and civilians at the site where a projectile hit a playground in Druze, Majdal Shams, in the annexed Golan Heights, 27 July 2024. According to the Israel Defence Forces (IDF), a rocket launched from Lebanon toward Majdal Shams caused multiple civilian casualties, including children. Approximately 30 projectiles were identified crossing from Lebanon, the IDF said. EPA/ATEF SAFADI
EPA
29.7.2024., 16:26
STRAH NA BLISKOM ISTOKU

Izrael želi izbjeći rat s Libanonom i širenje sukoba

Nasilje između dvije strane najgore je od 2006. * SAD za krvavi subotnji napad okrivljuje Hezbolah

Izrael želi naštetiti Hezbolahu, no ne želi uvesti Bliski istok u širi sukob, reklo je dvoje izraelskih dužnosnika Reutersu u ponedjeljak.

Dvoje drugih izraelskih dužnosnika reklo je da se Izrael priprema na mogućnost nekoliko dana borbi, nakon subotnjeg raketnog napada na sportski teren u selu Druza na okupiranoj Golanskoj visoravni. Sva četiri dužnosnika govorila su pod uvjetom anonimnosti i nisu dala više detalja o planiranom izraelskom odgovoru na taj napad. "Procjena je da odgovor neće voditi do otvorenog rata", rekao je diplomatski izvor i dodao: "To u ovom trenutku ne bi bilo u našem interesu".

Izrael i Sjedinjene Države za napad okrivljuju libanonski militantni pokret Hezbolah koji odbacuje krivnju. Subotnji napad povećao je zabrinutost da će povremeni prekogranični napadi između dvije države, koji traju od početka izraelske ofenzive na Gazu, prerasti u širi sukob. Izraelsko sigurnosno vijeće kasno u nedjelju ovlastilo je premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta da odluče o "načinu i vremenu" odgovora na raketni napad. Najveće izraelske novine Yedioth Ahronoth, pozivajući se na neimenovane izvore, tvrde kako će odgovor biti "ograničen, ali značajan". Taj medij piše da bi odgovor mogao biti "fotogeničan" napad na infrastrukturu, uključujući mostove, elektrane ili luke, ili napad na Hezbolahova skladišta oružja i dužnosnike. Hezbolah, saveznik palestinske skupine Hamas, rekao je da će njegovi napadi na Izrael stati kad on zaustavi ofenzivu na Pojas Gaze.

OTKAZAN DIO LETOVA PREMA BEJRUTU

Skupina avioprijevoznika otkazala je letove za Bejrut zbog eskalacije napetosti između Izraela i libanonskog Hezbolaha. Lufthansa je objavila da je otkazala letove za Bejrut do 30. srpnja zbog aktualne situacije na Bliskom istoku. Njemački prijevoznik ne leti noću u libanonski glavni grad još od početka srpnja. Turkish Airlines otkazao je u ponedjeljak dva leta, a u glavni grad Libanona neće letjeti ni SunExpress, podružnica Turkish Airlinesa AJeat, grčki prijevoznik Aegan Airlines, Ethiopian Air ni Middle East Airlines (MEA), prema podacima na Flightradar24. Međunarodna zračna luka Rafik Hariri jedina je zračna luka u Libanonu.

Nasilje između dviju strana najgore je od 2006. godine te je prisililo desetke tisuća ljudi s obje strane granica da napuste svoje domove.

Sjedinjene Američke Države okrivljuju Hezbolah, kojeg podupire Iran, za subotnji raketni napad u kojem je poginulo 12 djece i tinejdžera na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom. "Ovaj napad izveo je libanonski Hezbolah. Bila je to njihova raketa, lansirana s područja koje kontroliraju", priopćila je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson, dodajući da Bijela kuća od tada kontinuirano razgovara s izraelskim i libanonskim dužnosnicima. "Sjedinjene Američke Države također rade na diplomatskom rješenju duž Plave linije koje će prekinuti sve napade jednom zauvijek i omogućiti građanima s obje strane granice da se sigurno vrate svojim domovima", dodala je. Plava linija odnosi se na granicu između Libanona i Izraela.

Američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak je telefonskim putem razgovarao s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom i naglasio važnost sprječavanja daljnje eskalacije sukoba. Dvojac je razgovarao o pronalaženju diplomatskog rješenja kako bi se stanovnici graničnih područja mogli vratiti doma, o postizanju mira u Gazi i oslobađanju tamo zatočenih talaca. n