Osijek, 04. 12. 2025, Klub knjižare Nova: Predstavljanje knjige recepata "Dolce vita#, Karmele Vukov - Colić.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
5.12.2025., 15:00
NOVO IZDANJE

Priručnik je to za one koji žele jesti bolje i živjeti lakše

Knjiga naslovljena “Dolce vita” objavljena je ove godine u izdanju naklade Minerva

Nakon što je njezina "Kuhinja života" postala jedna od omiljenijih domaćih kuharica posljednjih godina, Karmela Vukov-Colić vratila se s novim izdanjem koje ponovno spaja ono zbog čega ju je čitateljska publika zavoljela - tople, razumljive recepte i istinski užitak kuhanja. Knjiga naslovljena "Dolce vita", objavljena ove godine u izdanju naklade Minerva, predstavljena je u Klubu osječke knjižare Nova.

Nova kuharica posvećena je svima koji vole dobro jesti, ali pritom žele zadržati dovoljno vremena za sebe i svoje najbliže. Riječ je o priručniku koji na 144 stranice donosi recepte gotove u manje od 45 minuta, uz praktične prečace i savjete za one dane kad se kuhanje treba uklopiti u ubrzani dnevni ritam. Za razliku od klasičnih kuharica, naglasak se stavlja na ravnotežu između užitka i jednostavnosti, okusa i vremena, obveza i trenutaka odmora. Autorica ovim izdanjem želi čitateljima vratiti osjećaj da kuhanje ne mora biti naporno, nego mirno i ugodno, aktivnost koja ispunjava.

- U 'Kuhinji života' bili su naši obiteljski recepti uz koje se stvaraju uspomene, no u međuvremenu sam shvatila da ja veći dio vremena zapravo jako brzo kuham jer takav je životni ritam. Svi živimo na jednak način, život i obveze nas užasno tjeraju naprijed i vrlo je važno da imamo neke obroke koje možemo na brzinu spremiti, a da budu jednako ukusni. Onda sam to počela zapisivati i iz toga je nastala "Dolce vita", koja, kažem, donosi brze recepte - priča Vukov-Colić.

Osijek, 04. 12. 2025, Klub knjižare Nova: Predstavljanje knjige recepata "Dolce vita#, Karmele Vukov - Colić.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Naziv "Dolce vita" ne odnosi se na dominantnu vrstu kuhinje, nego simbolizira životni pristup, onaj u kojem se živi s više lakoće, uživa u obroku i ne žuri. Bivša televizijska i radijska voditeljica u knjizi je spojila ono najbolje iz domaće tradicije i svjetskih klasika, nudeći jela koja svi volimo, ali u verzijama koje štede vrijeme i ne zahtijevaju rijetke sastojke. U njezinim se receptima nalaze, između ostalog, rižota, razne juhe i variva, tortilje, tjestenine s umacima, pa čak i deserti poput brze Sacher torte, prilagođeni tako da budu gotovi bez cjelodnevnog boravka u kuhinji. Ideja je pokazati da i najpoznatija jela mogu biti brza, jednostavna i prilagođena stvarnom životu.

Ono što novu kuharicu čini posebnom jest njezina pristupačnost. Vukov-Colić polazi od onoga što već imamo - vrt ili tržnicu, hladnjak i malo volje - te od toga stvara jela koja mirišu domaće, s ponekim suvremenijim momentom. Njezini recepti ne traže nikakve posebne kulinarske vještine, već potiču na eksperimentiranje i pronalaženje vlastitog ritma u kuhinji. Kroz stotinjak jela autorica pokazuje da hedonizam nije rezerviran samo za restorane ni za vikend, nego da se može pronaći i u najobičnijem ručku nakon posla. "Dolce vita" je, ukratko, kuharica za one koji žele jesti bolje i živjeti lakše.

- Sadržana je od zalogajčića, predjela, glavnih jela, deserata, kruhova, čak i nekih konzerviranih stvari. U ovu knjigu nisam mogla uvrstiti neka teška mesa jer se ona dugo kuhaju, pa ako govorimo o mesnim jelima, uglavnom su tu piletina, puretina i riba, jer su oni gotovi u 45 minuta. Što se ostalog tiče, ima stvarno svačega, od klasičnih recepata tipa Chili con carne do neobičnih jela poput namaza od bundeve, rižota s borovnicama, koji se radi u Dolomitima, ili curryja od morskih plodova, koji sam također skupila po putu. Putovanja me jako inspiriraju, uvijek se vraćam puna ideja. Normalni ljudi donose s putovanja magnete i suvenire, a ja donosim recepte, posude za kuhanje i začine (smijeh) - rekla je Vukov-Colić.