
Bacanje hrane za blagdane porazno za nas, ali i Zemlju
Paradoksalno je što polovinu čovječanstva čine pretili, a s druge strane milijuni gladuju
Ovogodišnji Dan planeta Zemlje obilježili smo u svjetlu jednog od najvažnijih kršćanskih blagdana - Uskrsa. Budući da su blagdani često povezani s pretjeranim konzumiranjem hrane, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF upozorava da je jedan od načina čuvanja zdravlja svih nas, ali i zdravlja našeg planeta, upravo racionalna proizvodnja i potrošnja hrane, kao i sprječavanje nastanka otpada od hrane.
Prema posljednjem WWF-ovu Izvještaju o stanju planeta, postojeći sustav proizvodnje hrane koristi oko 40 % nastanjive površine Zemlje, najveći je uzrok gubitka prirodnih staništa tisuća biljnih i životinjskih vrsta, emitira više od četvrtine ukupne količine ugljikova dioksida u zrak te troši oko 70 % raspoložive vode. Sve te resurse "proizvodi" naš planet, ali, nažalost, ne jednakom brzinom kojom ih mi trošimo.
- Trebali bismo prestati kupovati više nego što nam je potrebno i posljedično tome bacati hranu. Paradoksalno je što polovinu čovječanstva čine pretili ljudi, a s druge strane milijuni gladuju. Drugi je paradoks da bacimo više od trećine proizvedene hrane, a pritom se žalimo koliko je skupa. Sami stvaramo svoje paradokse i sami ih moramo riješiti - ističe direktorica WWF Adrije, Nataša Kalauz. "Znamo da je u našim krajevima vrijeme blagdana vrijeme obilja i pretjeranog uživanja u hrani, ali, uz poštovanje svih tradicija, imajmo na umu da, osim što to šteti nama, šteti i našem planetu", dodaje Kalauz.
Moguće je proizvesti dovoljno hrane i istovremeno očuvati prirodu ako koristimo poljoprivredne prakse koje imaju pozitivne utjecaje na prirodu i koje povećavaju prinose usjeva i stoke. Moramo održivo upravljati postojećim ribljim fondom i poticati održivu akvakulturu. Također, ravnomjernim uvođenjem namirnica biljnog i životinjskog podrijetla u našu prehranu pridonijeli bismo boljem zdravlju – i našem i zdravlju planeta.
I na kraju, ako prestanemo s našom neracionalnom proizvodnjom i potrošnjom hrane, ne samo da ćemo spriječiti nastanak velikih količina metana koji se ispušta u zrak koji udišemo, već ćemo pridonijeti i pravednijoj raspodjeli hrane, čime bi se broj gladnih mogao smanjiti. Štoviše, ako smanjimo otpad od hrane, Zemlji dajemo 13 dodatnih dana za obnovu resursa.