DARIO KUŠTRO
28.10.2024., 15:16
POTENCIJALNA VIKEND-DESTINACIJA

U Đurđevcu, gradu picoka, nikad nije dosadno: uz spomenike, tu su i - deve

Nedavno su u okviru "FraMaFu" festivala, održanog u Đurđevcu, fotografi našeg lista Gojko Mitić i Bruno Jobst priredili izložbu svojih fotografija "Veliki požar u Osijeku", a Zoran Jaćimović podsjetio je na seriju svojih fotografskih zapisa objedinjenih kao "Rock&rat". Ovaj festival posvećen je novinarskoj reportaži i reporterima, pa smo mi iskoristili trenutak i reportažno vam predstaviti - Đurđevac.

On je u nacionalnim okvirima prepoznatljiv kao - grad picoka; grad koji se prema legendi od dugotrajne turske opsade spasio tako što su iz topa ispalili posljednjeg pijetla. Napadači su to protumačili kao znak da imaju hrane na bacanje, te su odustali od opsade. I dandanas Đurđevčani ne bježe od svog simbola grada, štoviše, i na središnji gradski trg, sv. Jurja, čija se rekonstrukcija i temeljna obnova privodi kraju, nakon provedenog javnog poziva, bit će postavljena stilizirana skulptura s motivom pijetla imena Picok!

No onda, kao da im to nije bilo dovoljno, prije sedam godina u Đurđevac je stigla prva deva. Đurđevački peski, geografsko-botanički rezervat u kojemu su naslage, dine pijeska još jedna je prepoznajnica ovog kraja. I dolazak deva vezan je uz urbanu legendu - u hrvatsku Saharu došla je snimati televizijska ekipa, a tada je član ekipe primijetio: "Kakva je to Sahara kada nema deva?" Dvije godine poslije nedaleko od Starog grada otvoren je zoološki vrt, a jedan od prvih njegovih stanovnika bio je upravo mužjak deve. Danas ih je ukupno sedam i sve su one nova atrakcija ovog povijesnog grada.

Na ovom području postoji mnoštvo kulturno-povijesnih spomenika. Najpoznatiji u ovom dijelu Podravine je svakako Stari grad, ujedno i jedini registrirani spomenik kulturne baštine u Đurđevcu. Pretpostavlja se da Stari grad potječe iz 15. stoljeća. To je jedna od najstarijih i najpoznatijih sačuvanih nizinska utvrda na prostoru između Save i Drave.

Đurđevac je, kad već to nismo napisali na početku, smješten u sjeveroistočnoj Hrvatskoj, upravno-administrativno pripada Koprivničko-križevačkoj županiji. Smješten je u podravskoj nizini između dvije prirodno-geografske cjeline, sjevernih obronaka Bilogore i rijeke Drave.

Pa ako se planirate kamo uputiti, bilo na jednodnevni izlet ili pak ostati preko vikenda, naša je preporuka upravo Đurđevac. To je jedna od onih destinacija koje vam nisu među prvima na popisu, na prvu ruku dvojit ćete otići tamo ili ne, ali nakon prvog posjeta uvijek ćete mu se bez razmišljanja vraćati!