Screenshot of Sir Ringo Starr, latest post on social media, © PPS via Bestimage Photo: Fashion PPS/Bestimage/BESTIMAGE
PIXSELL
28.10.2024., 15:19
NEOČEKIVANA SURADNJA

Ringo Starr objavio je novi singl, kojim najavljuje country-album

Glazbena legenda i deveterostruki dobitnik Grammyja Ringo Starr objavio je novi singl "Time On My Hands" i najavio country-album "Look Up", nastao u suradnji s T Bone Burnettom. Ta neočekivana suradnja donosi 11 originalnih pjesama, snimljenih u studijima u Nashvilleu i Los Angelesu. Ringo Starr pjeva i svira bubnjeve na svim pjesamama te je napisao posljednju pjesmu na albumu, "Thankful", na kojoj mu se pridružuje Alison Krauss. T Bone Burnett je u produkciju albuma uključio neke od najvećih talenata Nashvillea, kao što su Billy Strings, Larkin Poe, Lucius i Molly Tuttle.

Ringova životna ljubav prema countryju vrlo je očita i često slavljena tijekom njegove legendarne karijere. Izveo je i napisao brojne country-pjesme tijekom godina s Beatlesima ("Act Naturally", "What Goes On", "Don't Pass Me By"), kao i u suradnjama s Rory Storm and The Hurricanes, a 1970. izdao je svoj solo country-album, "Beaucoups of Blues". Njegova zaljubljenost u taj žanr još ga je kao tinejdžera navela na pokušaj preseljenja iz Londona u Teksas, nakon što je saznao da Lightnin' Hopkins živi u Hustonu. Ringov novi album nastao je nakon slučajnog susreta s T Bone Burnettom u Los Angelesu 2022. godine, kada ga je Ringo Starr pitao da mu napiše pjesmu za EP koji je snimao u tom trenutku. Shvativši zadatak vrlo ozbiljno, Burnett se vratio s devet pjesama u country-maniri i nadahnuo Ringa da krene na put k albumu "Look Up" – njegovu prvom country-projektu nakon više od 50 godina i njegovu prvom dugosvirajućem albumu od 2019. godine.

- Oduvijek sam volio country-glazbu. Kada sam pitao T Bone-a da mi napiše pjesmu, nisam tada ni razmišljao da će to biti country-pjesma - ali, naravno, bila je, i bila je predivna. U to vrijeme sam pravio EP i pomislio sam da snimim jedan u tom žanru, ali kad mi je donio devet pjesama, znao sam da to mora postati album! Jako mi je drago što smo to napravili. Želim zahvaliti i šaljem mir i ljubav T Boneu i svim velikim glazbenicima koji su mi pomogli da snimim ovo izdanje. Bilo je pravo zadovoljstvo stvarati album, a nadam se da će biti zadovoljstvo i slušati ga - ispričao je Ringo.

- Otkako pamtim, volim Starra i način njegova sviranja i pjevanja, kao i njegovu estetiku. On je promijenio način na koji je svaki bubnjar svirao nakon njega, s njegovim inventivnim pristupom instrumentu. Uvijek je fantastično pjevao rockabilly, a znao je i lomiti srca pjevajući balade. Dobiti priliku da stvaram glazbu s njim bilo je nešto kao ostvarenje 60-godišnjeg sna. Ništa od stvari koje sam postigao tijekom svoje karijere ne bi se dogodilo da nije bilo njega i njegova benda. Uz ostalo, ovaj album je moj način da izrazim zahvalnost za sve ono što mi je pružio - dodao je Burnett.

Ringo Starr je dva puta ušao u Rock and Roll Hall of Fame - prvo kao član sastava The Beatles, a zatim i kao solo glazbenik. Dobitnik je brojnih nagrada, glumio je u više od 15 filmova, dobio Oscara i bio nominiran za nagradu Emmy. Ringo je i vizualni umjetnik, s brojnim izložbama iza sebe, a njegov rad "Peace Sculpture" u stalnom je postavu u parku Beverly Hills. U 2022. godini dobio je počasni doktorat na koledžu Berklee i ušao u Musicians Hall of Fame s nagradom Joe Chambers Musicians Legacy.