Ansambl LADO
LADO
28.10.2024., 14:09
NAJAVLJeni novi nastupi

Objavljen novi spot Ansambla LADO

Predstavljen je novi spot Ansambla LADO, kojim je pozvao publiku na godišnji koncert "LADO 75". Spot je režirao Frane Pamić i treći je to spot iz serije LADO 75, nakon videa za Korizmeni i Plesni koncert, kojim jedini nacionalni profesionalni folklorni ansambl obilježava 75 godina umjetničkog djelovanja. Ladovi umjetnici u spotu se nalaze u mističnom ambijentu Stare gradske vijećnice zagrebačkog Gornjeg grada, u njima svojstvenim, ali i manje tipičnim ulogama. Trailer prikazuje različite koreografije poput Ladarki, Linđa, Kamen goro prozeleni rano te koreografiju Podravski svati. Suvremenim režijskim pristupom tako je odana počast dugogodišnjem umjetničkom djelovanju i koreografsko-glazbenim ostvarenjima Ansambla, prikazom niza njihovih elemenata; plesa, pjesme i narodnih nošnji, uz vrhunsku interpretaciju Ladovih plesača pjevača.

- Ovaj spot pokazuje kako se bezvremena i bogata baština može dinamično uklopiti u suvremeni kontekst stvarajući most između prošlosti i budućnosti. Koliko kontrast između tradicije i misterioznog ambijenta može dodati novu dimenziju interpretaciji Ansambla LADO. Spot je pun dinamičnih kadrova koji odražavaju ljepotu, snagu i vitalnost LADA, ističući svu uzbudljivost i relevantnost tradicije u današnjem svijetu - rekao je redatelj i direktor fotografije spota Frane Pamić.

Trailer najavljuje godišnje koncerte koji će se održati u kazalištima i koncertnim dvoranama diljem Hrvatske, a posvećeni su sadašnjim i bivšim umjetnicima Ansambla. Koncert "LADO 75" svoje prvu izvedbu imat će u HNK-u u Zagrebu, 5. studenoga, a drugu 7. studenoga. Slijedi koncert u općini Donja Dubrava 16. listopada u čast 100. obljetnice rođenja Elizabete Toplek, Tete Lize, umjetnice koja je inspirirala LADO i s njim surađivala. Zagrebačka publika imat će još jednu priliku doživjeti LADO uživo, i to 19. studenoga u KD-u Vatroslava Lisinskog na koncertu za koji su ulaznice dostupne preko sustava Ulaznice.hr. Slijede koncerti u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci, 24. studenog, 26. studenog u Lipiku, rodnom gradu osnivača LADA, Zvonimira Ljevakovića, i 30. studenog u Osijeku, u Dvorani "Franjo Krežma" (rasprodano). Za kraj ostaje HNK u Varaždinu, 2. prosinca. T.Kvorka n