DORF 2024
DORF
27.10.2024., 14:55
18. IZDANJE FESTIVALA U VINKOVCIMA

“Sanjalice” najbolji film punoljetnog DORF-a

Posebno priznanje za oblikovanje zvuka žiri je dodijelio filmu “Efterklang: The Makedonium Band” autora Andreasa Johnsena

Dodjelom nagrada najboljima, u subotu navečer, u glavnom holu vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice svečano je i radno zatvoren ovogodišnji, punoljetni, 18. DORF, Festival glazbenog dokumentarnog rock filma, što ga marljivo organizira Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca uz potporu Grada Vinkovaca, Vukovarske-srijemske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra i partnerstvo Gradske knjižnice.

Arhivska građa

Nagradu za najbolji film DORF-a 2024 dobio je film "Sanjalice" autora Vladimira Petrovića (Srbija). Prema mišljenju žirija "ovaj film u režiji i montaži Vladimira Petrovića i Uroša Timotijevića predstavlja kompaktno djelo koje se jasno i sigurno kreće samozadanom putanjom i fokusom, koje uspješno drži od početka do kraja. Tome pridonosi i vješto usklađivanje arhivskih snimki, animacija i snimljenih intervjua koji ni u jednom trenutku ne odskaču jedni od drugih te se materijali neprimjetno isprepleću i pretaču u zanimljiv i vizualno siguran narativ".

DORF nagrađeni 2024.
DORF

- Zapanjujuća je i očita količina truda koja je bila potrebna da bi se istražila i razvrstala sva ta arhivska građa, a potom vještom i kreativnom montažom uobličila u jedno djelo koje svojom toplinom i ljudskosti mami osmijeh na lice. Svaki akcent animacije je skladno i zabavno spajao anegdote s arhivom koja se čini kompletnom i maksimalno iskorištenom, a osvježavajuće je doživjeti priču isključivo iz perspektive samih članica benda – navodi se u obrazloženju žirija.

Posebno priznanje za oblikovanje zvuka dobio je film "Efterklang: The Makedonium Band" autora Andreasa Johnsena (Danska/Sjeverna Makedonija", a koje je žiri dodijelio za "izvrsno shvaćanje važnosti zvuka u ovakvom djelu i oblikovanje istoga".

O najboljem DORF filmu u regionalnoj konkurenciji odlučili su Rela Petric, redateljica i montažerka iz Dubrovnika, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija, Marinko Marinkić, snimatelj i direktor fotografije iz Gunje, predsjednik MMC SKIG i potpredsjednik Hrvatskog filmskog saveza, te Goran Nježić, glazbenik, vizualni umjetnik i filmaš iz Siska, aktivan na nezavisnoj sceni.

VInkovci, 26.10.2024. - Dodjelom nagrade za najbolji DORf 2024 film u regionalnoj konkurenciji zatvoren je 18.Festival dokumentarnog rock filma - DORF. Na fotografiji Toni Šarić. foto HINA/ tm

Toni Šarić

HINA

Ekipa organizatora predvođena osnivačem i dušom DORF-a, umjetničkim direktorom,Tonijem Šarićem, i ove je godine pripremila bogat filmski program u kojemu su Vinkovčani, ali i brojni gosti izvana, mogli uživati od srijede do subote. Već 18. godinu slavonski ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova imaju priliku uživati u projekcijama recentne dokumentarne svjetske filmske produkcije, uz OFF DORF popratni program.

U ovogodišnjem regionalnom programu predstavljeno je osam filmova autora iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije, od kojih dvije hrvatske premijerne projekcije.

Tri knjige

U popratnom, OFF DORF, programu predstavljene su tri knjige - Barryja Phillipsa "U potrazi za Titovim punkerima" (Rockmark, 2024), s gostima Sale Veruda (KUD Idijoti), Petar Janjatović (novinar), Krešimir Blažević (Rockmark), Gregor Bauman (novinar) i Stjepan Vrečko (prevoditelj izdanja), predstavljeno je i peto dopunjeno izdanje "Ex YU rock enciklopedija 1960-2023" (Petar Janjatović, 2024), koju je predstavio sam autor Petar Janjatović, a treća ovogodišnja promocija je "Monografija Festivala DORF" (Udruga ljubitelja filma RARE, 2024). DORF monografija kojom je "pokriveno" svih 18 festivalskih godina i, prema Šariću, prilika je da se prisjetimo i podsjetimo koliko je DORF postao pravi vinkovački kulturni brand, festival koji je ucrtao Vinkovce na festivalsku mapu Hrvatske, ali i šire. Cijela monografija djelo je Martina Peranovića, dizajnera koji je već godinama zaslužan za vizualni identitet DORF-a.

Autor ovogodišnjeg vizualnog identiteta je Goran Nježić. Za unikatne nagrade na ovogodišnjem festivalu zadužen je mladi vinkovački kipar Vjekoslav Živković. 

PREDSTAVLJENI SJAJNI FILMOVI

Predstavljeni su “Efterklang: The Makedonium Band” (Danska/Sjeverna Makedonija, Andreas Johnsen, 2024), “Moć u glavi” (Hrvatska, Dalibor Platenik, Eureka video, 2024), “Zauvijek autor: Saša Antić” (Hrvatska, Toni Volarić, HDS, 2024.), “Grandpa Guru” (Hrvatska, BiH, Silvio Mirošničenko, udruga Točka kulture), “U ime oca: Petra” (Hrvatska, Ines Pletikos, HRT, 2023), “Zemlja nije moj dom” (Srbija, Slobodan Simojlović, RTS, 2023), “Sanjalice” (Srbija, Vladimir Petrović, Filmoskopija/theNO film, 2024.) i “100dB” (Slovenija, Jaka Terpinc i Gregor Bauman, Porno Pasjon Prasentiert, 2024).