London Eye
Pexels
27.10.2024., 16:32
MARKETINŠI TRIK USPIO

London Eye zavrtio se unutrag zbog zimskog vremena

Znamenitosti Londona godišnje posjeti više od tri i pol milijuna ljudi, koji ne pitaju za cijenu

Marketinši gledano, uspjeli su. Puno medija izvijestilo je kako je londonska atrakcija, 135 metara visoki panoramski kotač, popularno nazvan London Eye, na poseban način obilježio kraj britanskog ljetnog računanja vremena i pomicanje kazaljki sata unatrag - rijetkim okretanjem unatrag. I najava je dala rezultata. Iako je cijena ulaska na jednu od 32 gondole 29 eura po osobi, ulaznica u nedjelju nije bilo. Sve su rasprodane nekoliko tjedana prije, kada je i objavljeno da će se kotač vrtjeti unatrag. Gotovo sve karte razgrabili su turisti, koji će se ipak okretati u smjeru kazaljke na satu!

Londonska znamenitost London Eye obično se vrti u smjeru kazaljke na satu, no u nedjelju od 8.15 kotač se kretao 30-ak minuta u smjeru suprotnom od kazaljke na sata, prije nego što se otvorio za javnost. To je bilo tek drugi put da se kreće u suprotnom smjeru otkako je znamenitost postavljena 2000. godine. Prvi put to je bilo 2019., kada je također označio pomicanje kazaljki na satu unatrag i prijelaz s britanskog ljetnog računanja vremena. Svake godine satovi se posljednje nedjelje u listopadu pomiču unatrag za sat vremena, čime se mijenja i vremenska zona Ujedinjenog Kraljevstva. London Eye izgrađen je kako bi se obilježilo novo tisućljeće, visok je 135 metara i ima 32 kabine.

Da kotač ima financijskog smisla svjedoči podatak da u jednu od 32 gondole godišnje uđe više od tri i pol milijuna ljudi, većinom turista. Pomnožite to sa 29 funti i doći ćete do svote od koje "boli glava". U ukupne prihode još ulaze suveniri (privjesci, majice i razne druge drangulije koje izvlače funte) koji posjetitelje čekaju prije izlaska s ove atrakcije.

Što se tiče samih brojki, kotač će vas podići na visinu od 135 metara, odakle se pruža fenomenalan pogled na megalopolis London. Ukupno su posjetiteljima na raspolaganju 32 gondole, po jedna za svaku londonsku četvrt. Numerirane su, a, zanimljivo, gondola broj 13 ne postoji. Gondole su velike, stabilne i ne "lelujaju". U svaku stane 25 osoba. Kotač se ne zaustavlja, vožnja je spora, tako da bez problema možete ući iako je u pokretu. Zaustavlja se samo u slučaju da ulazi osoba u invalidskim kolicima.