Julianne Moore attends ? The Room Next Door ? - Headline Gala during the BFI London Film Festival, at the Southbank Centre, Royal Festival Hall in London, England. UK. Saturday 19th October 2024 - (Photo by Famous Images/Sipa USA) Photo: Famous Images/SIPA USA
PIXSELL
25.10.2024., 18:06
GLUMCI, GLAZBENICI, KNJIŽEVNICI

Umjetnici potpisali peticiju protiv UI-ja

Više od 10.000 profesionalaca iz svijeta umjetnosti, glazbe, filma, kazališta i televizije podržalo je novu peticiju koja želi spriječiti kompanije da se koriste autorskim radovima umjetnika za obuku modela umjetne inteligencije. Među potpisnicima peticije su Kazuo Ishinguro, Kate Moss, Max Richter, Kevin Bacon, Rosario Dawson. Njima su se pridružili i Thom Yorke i Julianne Moore.

Osnivač nevladine organizacije "Fairly Trained" i jedan od potpisnika peticije Ed Newton-Rex naveo je da su tri resursa kojima se UI kompanije koriste za izradu UI modela - a to su ljudi, računanje i podaci. Kao ključan problem naveo je to što umjetna inteligencija i kompanije nemaju dodira s etikom i etičkim normama. On se izričito protivi nepoštenom korištenju podataka UI kompanija, jer se time podcjenjuje rad ljudi, njihovo pisanje, umjetnost i glazba.

Također, grupa autora u SAD-u, među kojima su John Grisham, Jodi Picoult i George RR Martin, tuže kompaniju OpenAI zbog navodnog kršenja autorskih prava. Pojedini umjetnici pokrenuli su tužbe protiv kompanija koje stoje iza generiranja fotografija, a velike izdavačke kuće poput Sony Music, Universal Music Group tuže UI glazbene kreatore Suno i Udio.

Ovu su peticiju osim navedenih pojedinaca potpisale i organizacije i kompanije iz sfere kreativne industrije gdje se izdvajaju Američka federacija glazbenika, Američki sindikat glumaca “SAG-AFTRA”, Europsko vijeće pisaca i Universal Music Group.