ELENA LUKIĆ
25.10.2024., 18:10
9. FILMSKA RUNDA

Mladi bi filmoljupci trebali pokrenuti prvi filmski ured u Osijeku

Prije tri tjedna u Osijeku su bili lokacijski menadžeri koji rade na velikim serijama poput “The Sparrow” ili “Igra prijestolja”

U Kulturnom centru organiziran je okrugli stol "Osijek kao filmski grad" u sklopu programa 9. revije hrvatskog kratkometražnog filma Filmska RUNDA. U raspravi su sudjelovali ravnatelj Kulturnog centra Ivan Kristijan Majić, voditeljica Odjela za poticanje ulaganja u audiovizualnu proizvodnju HAVC-a Tanja Ladović Blažević, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskoga filmskog saveza Sanja Zanki Pejić, filmski autor i edukator Tomislav Šoban, predsjednik videokluba Mursa Branko Hrpka i redatelj Branko Schmidt.

Edukacija

- Porast profesionalnih, studentskih i nezavisnih filmskih produkcija u Osijeku posljednjih godina potaknuo nas je na raspravu o ključnim pitanjima vezanim uz razvoj filmske industrije u našem gradu. Okrugli stol okupit će predstavnike filmske struke, Grada Osijeka i publiku s ciljem da dođemo do konstruktivnih smjernica i prijedloga o strateškom uključivanju dugoročne filmske edukacije te poticanju filmske proizvodnje na području Grada Osijeka - poručuje Filmska RUNDA.

Ivan Kristijan Majić istaknuo je da je veliki potencijal Osijeka autocesta, koja nije još potpuno zaživjela.

- Kad ona bude gotova, bit ćemo na dva sata od Budimpešte, to će biti vrlo frekventan pravac. Pitanje je zašto bi se netko zaustavio i posjetio Osijek. Filmskoj ekipi moramo biti jeftiniji i praktičniji, dati joj razloga da dođe k nama. Blizina i cijena je bitna faza zbog brojnih promjena u filmskoj industriji, ali treba nam i stručni kadar i infrastruktura, kao i sa svim drugim investicijama. Filmaši ne biraju Osijek zbog dobre naravi, oni to kruto gledaju, a na nama je da im pružimo te uvjete, kao i, recimo, povoljnost zemljišta i ostalih potrebnih stvari kako bi taj projekt imao smisla. Kada se nešto odabere, moramo tome stručno pristupiti - govori Majić.

Tanja Ladović Blažević istaknula je da se najviše snimanja u Hrvatskoj odvija na obali, te da je to velika strateška prednost, ali potrebno je razviti i dobru komunikaciju između filmskih ureda.

- Dobar primjer grada koji radi na poboljšanju uvjeta za produkciju je Rijeka i općenito Primorsko-goranska županija. U Osijeku je velika prednost blizina Budimpešte, koja je jedan od najvećih audiovizualnih centara, trebalo bi vidjeti može li se to nekako iskoristiti. Jako je važno imati bar jednu osobu za kontakt za snimanje filmova, upiti HAVC-a kanaliziraju se prema lokalnim uredima koji mogu pomoći pri snimanju. Veća snimanja imaju servisne producente u Hrvatskoj, koji i rade najveće projekte. Iskorak u Osijeku bila bi, recimo, suradnja lokacijskih menadžera i servisnih producenata. Prije tri tjedna u Osijeku su bili lokacijski menadžeri koji rade na velikim serijama poput "The Sparrow" ili "Igra prijestolja", ali pitam se tko je uopće ovdje znao za to. Potrebna je ta komunikacija s ostalim filmskim uredima, Osijek bi se trebao povezati sa zagrebačkim filmskim uredom.

Mladi redatelj David Gašo, ujedno i student filmske i TV režije u Zagrebu, naveo je neke probleme s kojima se susreo pri snimanju svog nagrađivanog filma "Niska trava".

- Taj studentski film dobio je sredstva od HAVC-a zbog ugovora s Akademijom dramske umjetnosti iako sredstva nikad nisu dovoljna. Podrazumijeva se da na snimanju mnogi rade volonterski, ali smještaj, hrana i oprema ipak koštaju. Htjeli smo projekt prijaviti i na natječaj Grada Osijeka, no tu se jako malo ljudi bavi kulturom i nismo znali kome se obratiti. Ostali kolege dobili su velike financijske potpore svojih rodnih gradova, a mi smo je uspjeli dobiti tek od Turističke zajednice i Županije - objašnjava Gašo.

Financiranje

Domagoj Mrkonjić, u glavnoj ulozi novopečene igrane serije "Tetak", složio se da je financiranje prva prepreka na osječkoj filmskoj sceni. Naveo je i manjak rental-usluga te je, iako su imali odličnu komunikaciju s Gradom, najveći problem i dalje nedostatak filmskog ureda. Time nedostaje i jasan birokratski put prema produkciji, zbog čega se film miješa s ostalim kulturnim projektima, dodaje.

Branko Schmidt, redatelj omiljenog igranog filma "Kraljica noći", koji je potpuno sniman u Osijeku, inzistira da mladi filmoljupci pokrenu prvi osječki filmski ured.

- Vi iz Osijeka trebate napraviti ured za film, vidim da su mladi nabrijani i to je odlično, trebate se boriti za to. Taj ured treba biti financiran od Grada, Županije i Turističke zajednice, krenite od toga jer vi ste najvažniji za budućnost filma u Osijeku. Stavite sve glave zajedno, ne samo režiseri i produkcija, nego svi. Ako nema vaše inicijative, neće biti ničega, a to što organizirate RUNDU i što danas razgovaramo o osječkoj filmskoj sceni, pokazuje da ste već na dobrom putu - ističe Schmidt.

Istoga je dana u maloj dvorani kina Urania organizirana “Osječka RUNDA”, u kojoj je prikazan presjek uradaka realiziranih u posljednjih nekoliko godina u Osijeku.