Mali princ
ILUSTRACIJA
24.10.2024., 16:19
1,2 MILIJUNA $

Raritetni “Mali princ” u prodaji

Rijedak primjerak "Malog princa" Antoinea de Saint-Exupéryja, napisan pisaćim strojem uz opsežne rukom pisane ispravke francuskog autora, koji trgovci knjiga opisuju kao "književno blago", uskoro će biti u prodaji za 1,25 milijuna dolara. Kandidat za najprevođeniju knjigu na svijetu izvan religijskih tekstova, novela o dječaku koji putuje od planeta do planeta stječući mudrost, objavljen je 1943. u jeku Drugog svjetskog rata.

Uvezan u izlizane, crne korice, primjerak "Malog princa" na francuskom jeziku napisan je u New Yorku tijekom autorova progonstva iz Francuske pod nacističkom okupacijom, neposredno prije nego što je otišao služiti u francuskom ratnom zrakoplovstvu u borbi protiv okupacije. Druge dvije od tri poznate kopije koje postoje nalaze se u Francuskoj nacionalnoj knjižnici i Harry Ransom Centru u Teksasu. Tekst sadrži ono što se smatra prvim pisanim pojavljivanjem jednog od najpoznatijih redaka u knjizi: "Samo se srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo." Trgovci rijetkim knjigama žude za izdanjima koja zadiru u srž kreativnog procesa autora, posebno u utjecajnim djelima kao što je "Mali princ", rekao je Sammy Jay, viši stručnjak za književnost u Peter Harrington Rare Books, koji prodaje knjigu.

- Ovo je jednostavno najiznimniji primjer što sam vidio ili u što sam imao priliku biti uključen... To je vrhunac i jako me je dirnulo, jer ne vidim kako ću to ikada nadmašiti - rekao je Jay, trgovac knjigama i kolekcionar već 13 godina. Osim rukom pisanih ispravaka tekst sadrži dvije originalne autorove skice olovkom uključujući ranu skicu za posljednju ilustraciju knjige Malog princa koji se vraća kući. Saint-Exupéry umro je 1944. kada je njegov zrakoplov nestao tijekom vojne izviđačke misije nad Sredozemljem. Knjiga će biti u prodaji u Abu Dhabi Artu od 20. do 24. studenoga.