DORF 2024

DORF 2024

vizual
24.10.2024., 14:21
18. DORF U VINKOVCIMA

Mjesto na kojem se mogu izraziti mladi umjetnici i stvaratelji

U popratnom programu ove godine najavljene su promocije triju knjiga, među kojima je i monografija “Festival DORF”

Vinkovci su opet, 18. godinu zaredom, središte glazbenog dokumentarnog filma. Naime, hrvatskom premijerom dokumentarnog filma "Efterklang: The Makedonium Band" danskog redatelja Andreasa Johnsena o kroskulturnom projektu u kojemu sudjeluju danski bend Efterklang i razni makedonski glazbenici te epizodom o splitskom tekstopiscu i reperu iz serijala "Zauvijek autor: Saša Antić" Tonija Volarića, u vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici otvoren je 18. Festival dokumentarnog rock filma – DORF, na kojemu je u službenoj konkurenciji osam dokumentaraca iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije.

Rasli i stasavali

Kao i dosadašnja izdanja DORF-a, i 18. organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra, a partner u provedbi je vinkovačka Gradska knjižnica i čitaonica.

- Došli smo i do 18. rođendana, i to je super s obzirom na cijelu priču i probleme koje smo imali i s prostorom, i s ekipom, i s filmovima. S obzirom na sve to ja sam superzadovoljan da imamo tih 18 svjećica. Zadovoljan sam i filmovima koje imamo ove godine, pa tako odličan film i otvara festival, a to je makedonsko-danska koprodukcija, film "Efterklang: The Makedonium Band" autora Andreasa Johnsena. Ovo je ujedno i hrvatska premijera toga filma i radujem se da baš vinkovačka publika ima čast prva u Hrvatskoj pogledati taj film – rekao je Toni Šarić, predsjednik udruge RARE, umjetnički direktor i osnivač i "duša" DORF-a i posebice zahvalio svima onima koji su u proteklih 18 godina bili uz taj festival i zajedno s njim rasli i stasavali te izrazio zadovoljstvo što je festival postao mjestom na kojem se mogu umjetnički izraziti mladi umjetnici i stvaratelji, a čije bi stvaralaštvo ostalo "ispod radara" da nije festivala poput DORF-a.

Toni Šarić i Viktor Lukačević

Toni Šarić i Viktor Lukačević

Gordan Panić

Ovogodišnji Festival dokumentarnog rock filma otvorenim je proglasio Viktor Lukačević, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije.

Do subote u službenoj konkurenciji festivala bit će prikazano još šest filmova: "Moć u glavi" (Hrvatska, autor Dalibor Platenik), "Grandpa Guru" (Hrvatska, BiH, autor Silvio Mirošničenko), "U ime oca: Petra" (Hrvatska, autorica Ines Pletikos), "Zemlja nije moj dom" (Srbija, autor Slobodan Simojlović), "Sanjalice" (Srbija, autor Vladimir Petrović) i "100dB" (Slovenija, autori Jaka Terpinc i Gregor Bauman).

O najboljem DORF 2024. filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Rela Petric, redateljica i montažerka iz Dubrovnika, predsjednica žirija, Marinko Marinkić, snimatelj i direktor fotografije iz Gunje, predsjednik MMC SKIG i potpredsjednik Hrvatskog filmskog saveza te Goran Nježić, glazbenik, vizualni umjetnik i filmaš iz Siska.

"Efterklang: The Makedonium Band"

"Efterklang: The Makedonium Band"

Gordan Panić

OFF DORF

Već uobičajeno Festival dokumentarnih glazbenih filmova ima svoj popratni program – OFF DORF. U popratnom programu ove godine najavljene su promocije triju knjiga, među kojima je i monografija Festival DORF, pisani dokument o 18 godina festivala.

- U ovo vrijeme digitalne efemerije i svih tih novih digitalnih tehnologija htjeli smo naših 18 godina sačuvati otisnute na papiru. Mislim da će ovo papirnato izdanje biti ono pravo sjećanje. Na kraju, sada Nacionalna biblioteka mora sto godina čuvati našu uspomenu, a tko zna što će za pet godina biti s ovim modernim varijantama čuvanja sjećanja – pojasnio je Toni Šarić.

Uz monografiju Festival DORF bit će predstavljena knjiga Barryja Phillipsa "U potrazi za Titovim punkerima" te peto dopunjeno izdanje "Ex YU rock enciklopedija 1960. - 2023." autora Petra Janjatovića.

Valja podsjetiti kako je autor ovogodišnjeg vizualnog identiteta DORF-a Goran Nježić, a za unikatne nagrade zadužen je mladi vinkovački kipar Vjekoslav Filipović. n