Komet A3 s vidljivim repom i antirepom u suprotnom smjeru

Komet A3 s vidljivim repom i antirepom u suprotnom smjeru

ZVJEZDARNICA VIŠNJAN
23.10.2024., 09:00
A3: TSUCHINSHAN - ATLAS

Otvorio se “prozor s pogledom” na komet i njegov rep

Slika doista govori više od tisuću riječi jer će se idući put moći vidjeti za 80.000 godina

Sunce zalazi, nebo se na zapadu kreće rumenjeti, a u Zvjezdarnici Višnjan počinju uobičajene pripreme za noćno snimanje asteroida glavnim teleskopom Dagorom. No te je noći, očekivano, poslastica bila snimiti i aktualni komet Tsuchinshan - ATLAS. Astrofotograf Luka Poropat pripremio je dodatni, manji fotografski teleskop za snimanje kometa jer je rep kometa Tsuchinshan - ATLAS izuzetno dug, otprilike čak dvadeset stupnjeva.

Ideja je da se snimi bar dio repa i antirepa kometa, a širokokutni objektiv na aparatu snimit će sve ostalo. Za upravljačkim računalom glavnog teleskopa Dagora sjedi Korado Korlević. Dagorom se inače snimaju asteroidi. Komet je prenisko i izuzetno sjajan te će se njime snimati komet kad ga manji teleskopi više ne budu mogli uočiti.

Pogled na zapad s Zvjezdarnice Višnjan nakon zalaska Sunca

Pogled na zapad s Zvjezdarnice Višnjan nakon zalaska Sunca

ZVJEZDARNICA VIŠNJAN

Nebo je puno aviona, a nad Italijom su se nadvili i prjeteći oblaci. U Zvjezdarnici Višnjan svi su pogledi upereni u vedro nebo uz nadu da će vedrina izdržati dok se komet, kratkog naziva A3, ne snimi! Sumrak je, pada vlaga, sve se uokolo rosi. Strpljivo se čeka, a grijači teleskopske optike postavljaju se na najjače. Nakon nekog vremena stižu prve snimke, još se vidi dnevni sjaj neba, ali se komet već ističe u svoj svojoj ljepoti. Kreće snimanje, no avionski tragovi kvare većinu slika i pitanje je pa gdje je tim avionima kraj, zar ih doista toliko ima… Za to vrijeme glavni teleskop Dagor kreće s poslom i snima nešto drugo - brzi objekt na sjevernom nebu. Riječ je o NEO (Near Earth Object) objektu, asteroidu koji se jako približio Zemlji i sada se udaljava. Još je samo jedan dan bio vidljiv, a nakon toga je nestao u sjaju Sunca.

KOMET TSUCHINSHAN-ATLAS
Svemirski spektakl kometa stiže nakon 80 tisuća godina

Snimanje je bilo uspješno, u centar Međunarodne astronomske unije poslano je sedam izmjerenih položaja asteroida. Dolje na livadi posao je gotov, komet je zašao za horizont, fotografski teleskop je demontiran i trenutno se suši jer se rosa uhvatila na sve negrijane dijelove. U međuvremenu započinje računalna obrada snimaka koje pokazuju svu ljepotu te "zvijezde repatice".

- Slika u ovom slučaju doista govori više od tisuću riječi te ih za sve one koji nisu uspjeli vidjeti komet u stvarnosti objavljujemo jer će se idući put moći vidjeti tek za 80.000 godina - kazala je Gordana Ruso, zadužena za popularizaciju znanosti u Zvjezdarnici Višnjan.