Efterklang, film

Efterklang, film

Ustupljeno
23.10.2024., 07:00
U GRADSKOJ KNJIŽNICI VINKOVCI

DORF otvara “Efterklang: The Makedonium Band”

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca pripremila je ove godine bogat filmski program u novoj Gradskoj knjižnici i čitaonici od 23. do 26. listopada. Već 18. godinu u kontinuitetu, slavonski ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova imaju jedinstvenu priliku uživati u projekcijama recentne dokumentarne filmske produkcije, uz OFF DORF popratni program.

Raspored svih događanja objavljen je na službenoj stranici www.filmfestivaldorf.com. U ovogodišnjem regionalnom programu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci bit će prikazano osam filmova autora iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije, od kojih dvije hrvatske premijerne projekcije. Napominjemo da je ulaz na sve programe slobodan.

U popratnom, OFF DORF programu pripremljene su tri promocije knjiga, od kojih posebno ističemo "Monografiju Festivala dokumentarnog rock filma DORF 2007. – 2024.", koja će premijerno biti predstavljena u subotu, 26. listopada 2024. godine.

U ime Vukovarsko-srijemske županije 18. izdanje Festivala DORF službeno će otvoriti zamjenik pročelnice Upravnog odjela za kulturu i turizam Viktor Lukačević. Na otvorenju u srijedu, 23. listopada, s početkom od 20 sati, posjetitelje očekuje ekskluzivna projekcija - hrvatska premijera dokumentarnog filma "Efterklang: The Makedonium Band" (Danska/Sjeverna Makedonija, Andreas Johnsen, Rosforth films, 2024.) te epizoda o kultnom splitskom tekstopiscu i reperu iz dokumentarnog serijala "Zauvijek autor: Saša Antić" (Hrvatska, Toni Volarić, HDS, 2024.). Film o danskom indie pop sastavu Efterklang i njihovoj epizodi s lokalnim glazbenicima u Skopju prikazan je i na CPH:DOX 2024, a gosti na vinkovačkoj premijeri bit će Vladica Mladenovski i Jane Trajkovski iz MKC-a Skopje.

Podsjećamo, o najboljem DORF 2024 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Rela Petric (redateljica i montažerka iz Dubrovnika, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Marinko Marinkić (snimatelj i direktor fotografije iz Gunje, predsjednik MMC SKIG i potpredsjednik Hrvatskog filmskog saveza) te Goran Nježić (glazbenik, vizualni umjetnik i filmaš iz Siska, aktivan na nezavisnoj sceni).

Autor ovogodišnjeg vizualnog identiteta je Goran Nježić. Za unikatne nagrade na ovogodišnjem festivalu zadužen je mladi vinkovački kipar Vjekoslav Filipović.

Osamnaesti Festival DORF u Vinkovcima 2024. organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra. Partner u provedbi je Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci.