Ozzy Hall of Fame 2024.
YOUTUBE
21.10.2024., 14:34
SVEČANOST U CLEVELANDU

Ozzy Osbourne uveden u Kuću slavnih rock and rolla uz ovacije 20.000 uzvanika

Rock-legenda Ozzy Osbourne (75) primljen je kao soloumjetnik u Kuću slavnih rock and rolla (Rock and Roll Hall of Fame), prenosi u nedjelju BBC. Princ Tame, što mu je nadimak, u subotu je u dvorani u Clevelandu dobio ovacije svih prisutnih 20.000 uzvanika.

- Želio bih zahvaliti svima onima koji su glasali za moj izbor u Rock and Roll Hall of Fame kao soloumjetnika. Hvala vam od srca. Moji obožavatelji bili su mi toliko odani za vrijeme svih ovih godina i ne mogu im dovoljno zahvaliti.

Moram reći i da sam imao sreću što sam svirao s nekima od najvećih svjetskih gitarista, bubnjara i basista, a nekoliko njih večeras je ovdje. No moram istaknuti još jednu stvar o tipu koji se zvao Randy Rhoads. Da nisam upoznao Randyja, mislim da sada ne bih bio ovdje - kazao je nakon što mu je glumac Jack Black uručio nagradu.

Kao talentirani i priznati gitarist Rhoads je pomogao Osborneu da transformira svoju solokarijeru nakon što je izbačen iz heavy metal benda Black Sabbath u Birminghamu 1979. godine. Umro je 1982. sa samo 25 godina. Najveću je Osbourne zahvalnost izrazio članovima svoje obitelji, supruzi Sharon, kćeri Kelly i njezinu sinu Sidneyju, koji su sjedili u publici.

Među drugima, itekako slavnim i poznatim glazbenim imenima koja su ove godine dobila svoje mjesto u Kući slavnih rock and rolla, našli su se i Dionne Warwick, Cher, Mary J. Blige, Foreigner, Dave Matthews Band, Peter Frampton, Kool & The Gang, A Tribe Called Quest, Jimmy Buffet, MC5, Norman Withfield. Nagradu Musical Influence osvojili su Alexis Korner, John Mayall i Big Mama Thornton, a nagradu Ahmet Ertegun osvojila je Sussane de Passe. U posebnom dijelu posvećenom prerano preminulim glazbenicima prisutni su, između ostalih, odali počast Krisu Kristoffersonu, Cissy Houston, Davidu Sanbornu i Liamu Payneu.

Kuća slavnih rock and rolla, muzej u Clevelandu, koji dokumentira povijest rock-glazbe, upućuje na njezino kulturološko značenje i odaje počast ključnim protagonistima. Uvjete za ulazak u Kuću slavnih rock and rolla stječu glazbenici od čijeg je prvoga službenog izdanja prošlo najmanje 25 godina. Umjetnike svake godine nominira odbor koji čine povjesničari rock and rolla, a bira ih međunarodno glasačko tijelo od 500 stručnjaka. Prva generacija glazbenika u Kuću slavnih uvedena je 1986., počevši s Chuckom Berryjem. Godišnje se izabere između pet i sedam izvođača. Nominiraju se i umjetnici iz drugih glazbenih žanrova, poput countryja, bluesa, jazza, gospela i folka, koji su u ranoj razvojnoj fazi utjecali na rock.