Osijek 19. 10. 2024, KC Osijek, koncertna dvorna Franjo Krežma. Koncert, Zoran Predin pjeva Arsena.snimio GOJKO MITIĆ

Zoran Predin

GOJKO MITIĆ
20.10.2024., 12:19
DVA SJAJNA KONCERTA

/Video/ Zbor Hrvatske radiotelevizije izveo Hrvatsku misu, a Zoran Predin pjesme Arsena Dedića

Proteklog vikenda ljubitelji lijepe glazbe došli su na svoje, u novoj osječkoj Dvorani "Franjo Krežma" u Kulturnom centru održana su dva sjajna koncerta, i to posve različitih žanrova.

Prvo je, u petak, na pozornicu prekrasne osječke dvorane stao Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija uz sjajne operne soliste: sopranisticu Mariju Kuhar Šošu, mezzosopranisticu Martinu Gojčetu Silić, tenora Stjepana Franetovića i baritona Roberta Kolara. Izveli su velebno djelo zborske literature "Hrvatska misa u d-molu" hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula.

“Hrvatska misa u d-molu, op. 86" amblematsko je djelo vokalne baštine. Skladanu 1938. i praizvedenu 1942. godine u Hrvatskom glazbenu zavodu, skladatelj Boris Papandopulo posvetio ju je Hrvatskom pjevačkom društvu "Kolo" uz njegovu 80. obljetnicu. Uspjeh je bio izniman; izvještavalo se o "snažnom i potresnom djelu" koje čini "potpunu cjelinu punu snažnih dramatskih akcenata i lirizma". Iste godine kad je praizvedena Hrvatska misa nagrađena je kao "najbolje djelo oratorijskog značaja". Nakon Drugog svjetskog rata "Hrvatska misa" pada u zaborav. Tek 1983. godine ponovno će je izvesti Akademski zbor "Ivan Goran Kovačić". U idućim godinama "Hrvatska misa" vraća se na zborske repertoare, koji ju iznova prepoznaju kao jedno od najreprezentativnijih djela hrvatske crkvene glazbe 20. stoljeća.

Zbor Hrvatske radiotelevizije u Dvorani Franjo Krežma 2024.

Zbor Hrvatske radiotelevizije

TANJA KVORKA

Kao dio nacionalnog ciklusa KONCI.HR, u partnerstvu s Hrvatskom udrugom glazbenih organizatora (HUGO), poklon je to koncert HUGO-a, kojeg je i Kulturni centar Osijek član, a kojim se, u ovakvim inicijativama, zainteresiranim posjetiteljima želi omogućiti da budu dio i uživaju u novom koncertnom prostoru u Hrvatskoj - Dvorani "Franjo Krežma" u Osijeku. Koncert se ostvaruje uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Besplatni je ulaz omogućio brojnim Osječanima, među kojima su bili i mnogi osječki glazbenici, pa i dirigenti, da uživaju u maestralnoj izvedbi impoznatnog djela velikog skladatelja.

Sutradan, u subotu, u večernjim je satima u Dvoranu "Franjo Krežma" stiglo mnoštvo obožavatelja Zorana Predina, koji je prvi put u našem gradu izveo svoj hvaljeni koncert "Zoran svira Arsena". Slovenski kantautor, pjevač i svestrani glazbenik Predin, u pratnji vrhunskih glazbenika Damir Kukurozović Django Groupa, izveo je repertoar posvećen velikom Arsenu.

Prepuno je gledalište imalo prilike uživati u izvedbama Arsenovih klasika poput "Kuća pored mora", "Moderato Cantabile", "Ni ti, ni ja", "Imenom sam tvojim zvao", "Pamtim samo sretne dane", "Zagrli me" i mnogim drugim. Pjesme su dobile novo ruho poznate kvalitete i zvuka u gypsy swing aranžmanima Damir Kukurozović Django Groupa.

Projekt "Zoran pjeva Arsena" nastao je prema istoimenom albumu koji su zajedno snimili Predin i Damir Kukuruzović Django Group, kao posvetu neprežaljenom Arsenu. Album je 2020. godine bio najprodavanije hrvatsko izdanje. Nažalost, iste je godine prerana smrt jednog od najboljih hrvatskih jazz-gitarista i glazbenika Damira Kukuruzovića prekinula njihovu promocijsku turneju, koja se nastavila godinu dana poslije. Taj je album, ali i projekt, tako postao posveta i Arsenu i Damiru, a projekt nailazi na jednako oduševljenje i Arsenove, i Kukuruzovićeve i Predinove publike.