OZZY OSBOURNE
INSTAGRAM
20.10.2024., 14:32
TAMO GDJE I PRIPADA

Princ tame napokon u Kući slavnih rock and rolla

Rock legenda Ozzy Osbourne (75) primljen je kao solo umjetnik u Kuću slavnih rock and rolla (Rock and Roll Hall of Fame), prenosi u nedjelju BBC.

Princ tame, što mu je nadimak, u subotu je u dvorani u Clevelandu dobio ovacije svih prisutnih 20.000 uzvanika.

"Želio bih zahvaliti svima onima koji su glasali za moj izbor u Rock and Roll Hall of Fame kao solo umjetnika. Hvala vam od srca", kazao je nakon što mu je glumac Jack Black uručio nagradu.

"Moji obožavatelji bili su mi toliko odani za vrijeme svih ovih godina i ne mogu im dovoljno zahvaliti. Moram reći i da sam imao sreću što sam svirao s nekima od najvećih svjetskih gitarista, bubnjara i basista, a nekoliko njih večeras je ovdje. No moram istaknuti još jednu stvar o tipu koji se zvao Randy Rhoads. Da nisam upoznao Randyja, mislim da sada ne bih bio ovdje", kazao je Osbourne. 

Kao talentirani i priznati gitarist Rhoads je pomogao Osborneu da transformira svoju solo karijeru nakon što je izbačen iz heavy metal benda Black Sabbath u Birminghamu 1979. Umro je 1982. sa samo 25 godina.

Najveću je zahvalnost izrazio članovima svoje obitelji, supruzi Sharon, kćeri Kelly i njezinu sinu Sidneyu, koji su sjedili u publici.

Kuća slavnih rock and rolla, muzej u Clevelandu, koji dokumentira povijest rock-glazbe, upućuje na njezin kulturološki značaj i odaje počast ključnim protagonistima. 

Uvjete za ulazak u Kuću slavnih rock and rolla stječu glazbenici od čijeg je prvoga službenog izdanja prošlo najmanje 25 godina.

Umjetnike svake godine nominira odbor koji čine povjesničari rock and rolla, a bira ih međunarodno glasačko tijelo od 500 stručnjaka.

Prva generacija glazbenika u Kuću slavnih uvedena je 1986., počevši s Chuckom Berryjem. 

Godišnje se izabere između pet i sedam izvođača. Nominiraju se i umjetnici iz drugih glazbenih žanrova, poput countryja, bluesa, jazza, gospela i folka, koji su u ranoj razvojnoj fazi utjecali na rock.