mozaik...vinkovci...19.08.2023.lapidarij gradskog muzeja vinkovci; 17. dorf (festival dokumentarnog rock filma); u zadnjoj veceri festivala projekcija dva filma i dodjeljene nagrade;foto Gordan Panić
GORDAN PANIĆ
19.10.2024., 09:09
PROSTOR ZA MLADE KREATIVCE

Uz punoljetnost dolaze i novi izazovi

Kada je prije 18 godina došao na ideju da u Vinkovcima pokrene festival dokumentarnog rock filma (DORF), njegov osnivač i umjetnički direktor Toni Šarić uoči punoljetnosti DORF-a kaže da se nije previše zamarao problemima koji su mu se slučajno ili namjerno našli na putu.

A bilo je puno toga jer je u samom svom začetku, te 2007. godine, DORF bio skroman festival s publikom koju je tek trebalo pronaći i bez izdašnih financija. No, uvijek optimistički nastrojeni njegov utemeljitelj nije se dao smesti.

Kreativci s margine napokon našli mjesto za sebe

„Bio sam uvjeren da publike ima, posebice u Vinkovcima koji su u tada, a i danas, u podsvijesti mnogih egzistirali kao grad rocka. Ne treba zaboraviti niti kultni Salon stripa koji se u Vinkovcima održavao gotovo 20 godina”, kaže Šarić dodajući kako se u međuvremenu publika promijenila, stasali su neki novi naraštaji kojima se treba ponovno prilagođavati.

Već od prve godine DORF-a, koji je premijerno održan u vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića uz projekcije 14 filmova iz Hrvatske, SAD, Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije, festival je nekako po „defaultu” postao mjestom koje je pripadalo alternativi i glazbenim i video kreativcima s margine koji su napokon našli mjesto gdje će njihovi radovi ugledati svjetlo dana.

Ali, pogriješili bi kada bi rekli da je DORF bio isključivo mjesto na kojem do izražaja dolaze pojedinci i skupine koji su česti zanemareni iako to svojim radom ne zaslužuju, među gostima festivala bili su i velikani poput Dona Lettsa, koji je bio u Vinkovcima 2008. godine da bi 2016. dobio i nagradu DORF-a za životno djelo.

Donald McGlynn bio je gost na festivalu 2011. godine, kada je prikazan njegov film „The Howlin Wolf Story” o legendarnom velikanu bluesa Chesteru Burnettu "Howlin Wolfu". Godinu dana kasnije, DORF je ugostio francuskog redatelja Vincenta Moona koji je surađivao s nizom svjetskih indie zvijezda, poput Arcade Firea, The Nationala i REM-a. 

Godine 2019. posebno priznanje DORF-a za doprinos undergroundu u Vinkovcima je primio Antonio Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus. Tom prilikom u vinkovačkoj gradskoj četvrti Lapovci Rambo je zasadio i stablo u želji da skrene pozornost na zaštitu okoliša.

Činjenicu da nije lako organizirati festival koji ima specifičnu publiku i organizacijski ne počiva na velikom broju ljudi, svjedoče stalne potrage Šarića za novim lokacijama na kojima bi DORF dosegao višu razinu. Tako se festival seljakao od Vinkovaca do Rijeke, pa do Zagreba, Osijeka, Primoštena, pa opet natrag u Vinkovce, a svojim popratnim programima, koji se protežu kroz cijelu godinu, prokrstario je cijelom Hrvatskom i zemljama u neposrednom susjedstvu.

Neko vrijeme bio je povezan s Antičkim filmskim večerima Gradskog muzeja Vinkovci, ali je uvijek bio i ostao mjestom na kojem se mogu pogledati zanimljivi glazbeni dokumentarni filmovi, žanrovski često zapostavljeni.

„Kada sada s odmakom pogledam gdje smo sve bili i gostovali, a riječ je o 86 gradova u osam država, možda mi je najbolje bilo u Primoštenu. Mislim da se tamo DORF najviše približio onome što bi trebao biti, mjesto na kojem će se okupljati zaljubljenici u dobru glazbu, dobre filmove i zanimljive glazbene video uratke, a sve popraćeno druženjem i razmjenom mišljenja o temama koje su nam bliske i zajedničke".

Dakako, za tu primoštensku vibru najzaslužniji je Super Uho festival koji je odgojio niz naraštaja koji su se samo prirodno sjedinili s onim što smo im kroz naš festival ponudili, kaže Šarić.

Ako ne probaš, ne znaš hoćeš li uspjeti

Već nakon prvih pet, šest izdanja festivala, bilo mu je jasno kuda mora usmjeriti svoje napore jer je shvatio kako stvari funkcioniraju u odnosima centara moći i rubnih sredina. U rubnim sredinama, kakvi su Vinkovci, jako je teško preživjeti s pričom kao što je DORF, koji nije visoko profitabilan pa stoga ni previše zanimljiv jačim sponzorima.

Zato smo krenuli u putovanja i gostovanja, sve pod geslom - ako ne probaš, ne znaš hoćeš li uspjeti, kaže dodajući kako ga iznimno raduje 18. DORF, koji će se od 23. do 26. listopada održati u Vinkovcima.

„Postali smo punoljetni, što nije mala stvar. Puno smo postigli jer smo u nekom trenutku presjekli i rekli - OK, nećemo nikada biti neki veliki festival, ali zato možemo biti mjesto za male platforme i mala druženja". ističe.

Pokazali smo DORF-om da u Vinkovcima i diljem Hrvatske ima mladih talentiranih ljudi koji trebaju prostor za svoje ideje i djelovanje, a mi im to možemo ponuditi. U tome leži naš najveći uspjeh, smatra Šarić.

Poručuje kako će DORF gurati dalje dok god bude imao smisla, a za glazbene filmove bude zainteresiranih novih klinaca. U svakom slučaju, novo zanimljivo vrijeme je pred nama...