epa10285960 Climate activists stick their hands to the wall beneath Vincent Van Gogh's 'The Sower' in Palazzo Bonaparte, Rome, Italy, 04 November 2022. Climate activists protested by throwing a vegetable soup on the work 'The Sower' by Van Gogh's. According to organizers of exhibition, the painting was not damaged as it was protected by a glass. EPA/ANSA BEST QUALITY AVAILABLE
EPA
18.10.2024., 16:17
ODLUKA ČELNIKA NACIONALNE GALERIJE

Zbog aktivista nema više tekućina

Londonska Nacionalna galerija zabranila unošenje tekućina zbog napada aktivista

Londonska Nacionalna galerija zabranila je unošenje tekućina, uz iznimku lijekova na recept, formula za dojenčad i izdojenog mlijeka, nakon nedavnih napada na umjetnička djela koja su izveli aktivisti. Londonski muzej posjetitelje je pozvao da sa sobom u prostor unosu minimalan broj predmeta i da ne nose velike torbe.

- Došli smo do točke kada smo prisiljeni djelovati kako bismo zaštitili posjetitelje, osoblje i kolekciju - stoji u priopćenju te se dodaje da sva vrata Galerije imaju detektore metala, uz čiju će pomoć osoblje moći pregledati torbe i ruksake, zbog čega bi ulazak u prostorije mogao potrajati dulje. Muzej je podsjetio na više napada na umjetnine od srpnja 2022., među kojima su bila djela Johna Constablea "Kola sa sijenom" i Velazquezova "Venera pred ogledalom". "Takvi su napadi prouzročili fizičku štetu na umjetničkim djelima, uznemirili posjetitelje i osoblje te omeli našu misiju - zajamčiti da umjetnost bude dostupna svima", stoji u priopćenju. Dvoje aktivista grupe "Just Stop Oil" osuđeno je na zatvor zbog nanošenja štete do 12.000 eura na okviru van Goghovih "Suncokreta".