Za danas toliko

Za danas toliko

ZFF
16.10.2024., 19:13
OBJAVLJEN PROGRAM

Zagreb Film Festival donosi vrhunska djela svjetskih redatelja

Jedan film iz kratkometražne konkurencije po izboru žirija postat će kandidat za nominaciju za nagradu Europske filmske akademije

Na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Uraniji - prostoru kreacije program 22. izdanja Zagreb Film Festivala predstavili su direktor ZFF-a Boris T. Matić, programska direktorica Selma Mehadžić i izvršna direktorica Lana Matić.

- Uzbuđeni smo što publici možemo predstaviti još jedno programski raskošno izdanje koje će se održati od 4. do 10. studenoga u CineStaru Branimir, kinu Kinoteka te u MSU-u, Dokukinu KIC, Scenoteci (ex Vidra) i online na croatian.film. Dugometražnu konkurenciju i dalje prikazujemo u CineStaru Branimir, a u programima Ponovno s nama i Velikih 5 donosimo niz filmskih naslova poznatih autora/ica. Ponosni smo što smo postali kandidacijski festival za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji kratkog filma, a velika novost je i unaprjeđenje programa PLUS u natjecateljsku sekciju, čime stavljamo naglasak na autore koji se na odvažan i originalan način bave temom odrastanja i posebno su zanimljivi mladoj publici. Poznatim festivalskim lokacijama ove godine pridružujemo Scenoteku (ex kazalište Vidra) u neposrednoj blizini CineStara koju smo prepoznali kao idealno mjesto za druženja i razgovor nakon filmskih projekcija - izjavio je Boris T. Matić.

Pobjednik Pule

Proslava 2024.

Proslava

ZFF

U glavni program uvršteno je deset dugometražnih ostvarenja, od čega devet konkurira za glavnu festivalsku nagradu, Zlatna kolica. Dvadeset drugo izdanje Zagreb Film Festivala otvorit će "Proslava" Brune Ankovića, apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, a zatvorit će ga hrvatska premijera Zlatnim lavom ovjenčanog filma Pedra Almodóvara "Susjedna soba" s Tildom Swinton i Julianne Moore, koji se na ZFF-u prikazuje izvan konkurencije.

Susjedna soba

Susjedna soba

ZFF

Lepršav i pun zaraznog optimizma, drugi film srpskog redatelja, gosta 22. ZFF-a Marka Đorđevića, "Za danas toliko" doživio je neočekivan uspjeh u domaćim kinima! Topla i bolno iskrena komedija "Kako se obogatiti prije nego što baka umre" u režiji Pata Boonnitipata veliki je hit azijskih kinoblagajni i tajlandski kandidat za Oscara. Premijerno prikazan u konkurenciji Cannesa, dugometražni prvijenac francuske redateljice Agathe Riedinger, "Divlji dijamant", priča je o slavom opsjednutoj tinejdžerici Liane (Malou Khebizi) i britki presjek današnje kulture instant-zvijezda. "Julie je odlučila šutjeti" napeta je studija karaktera o mladoj tenisačici koja se nađe usred skandala s trenerom. Prvijenac belgijskog redatelja Leonarda van Dijla i izvršne producentice i slavne tenisačice Naomi Osake premijerno je prikazan u Cannesu, a nominiran je za Nagradu publike LUX. Zagrebačkoj projekciji filma nazočit će glumice i profesionalne tenisačice Tessa Van den Broeck i Grace Biot.

Julie je odlučila...

Julie je odlučila...

ZFF

Komična drama "Stvarna bol" drugi je dugometražni film slavnog američkog glumca Jessea Eisenberga, duboko osoban i dirljiv film ceste natopljen britkim humorom o dva karakterno nespojiva rođaka koja, putujući u Poljsku, ispunjavaju želju pokojne bake. "Sretni praznici", živahna i slojevita kronika suživota Arapa i Židova u Haifi, palestinskog redatelja Scandara Coptija, nagrađen je za najbolji scenarij u programu Horizonti Venecijanskog filmskog festivala. Najbolji film programa Horizonti "Nova godina koja nikad neće stići" rumunjskog redatelja Bogdana Mureșanua radnjom je smješten u sumrak Ceausescuova režima, a prati nekoliko likova čije se sudbine isprepleću u vatrometu tragikomedije zimskih praznika. "Vikendica", drugi film litavskog redatelja i laureata Venecije Laurynasa Bareiše, uz dozu humora i topline prati gotovo tragične posljedice jednog obiteljskog ljetovanja. U Zagrebu će ga predstaviti glumice Agne Kaktaite i Gelmine Glemzaite.

Žiri dugometražnog filma čine nagrađivana islandska redateljica Ninna Palmadottir, producentica Anamaria Antoci te selektorica i kuratorica Sonja Baksa.

Divlji dijamant

Divlji dijamant

ZFF

Uz kratkometražni natjecateljski program ove godine veže se jedna važna novost: uoči svog 22. izdanja ZFF se pridružio mreži European Film Academy Short Film Network, koju čini tridesetak europskih festivala, te će jedan film iz kratkometražne konkurencije po izboru ovogodišnjeg žirija postati kandidat za nominaciju za nagradu Europske filmske akademije. U nacionalnu kratkometražnu konkurenciju Kockice uvršteno je osam filmova po izboru selektora Vladimira Gojuna. Ove godine to su "A gdje je Nataša?" Sanje Milardović, "Jogurt, sok, cigarete" Josipa Lukića, "Fleka" Sare Alavanić, "Čeljade" Martine Marasović, "Arka" Mladena Stanića, "Severinin pas" Joze Schmucha, "Jednog dana dogodit će se nešto strašno" Dalije Dozet i "Za stolom" Ivana Veljače.

Nagrada publike

Natjecateljski program međunarodnog kratkog metra donosi deset ostvarenja, a na ovogodišnjem festivalskom izdanju svoje će filmove osobno predstaviti gotovo svi autori/ice. Dva će u Zagrebu imati svjetske premijere. To su belgijski "Djeca će biti dobro" Sigija van Roya i grčki "Milo za drago" Kyriakosa Kolliasa. Europsku premijeru imat će švedski "Paluba 5B" Malin Ingrid Johansson. U programu su i francuski "Visoka napetost" Nicolasa Panaya, britansko-francuski "Marion" Joea Weilanda i Finna Constantinea, koji kao izvršne producentice potpisuju Cate Blanchett i Sienna Miller, španjolski "Ideja otoka" Carmen Pedrero, njemačko-ruski "Himna kuge" kolektiva Ataka51, talijanski "Phantom" Gabriela Manzonija, tajvanski "Jelen" An Chu i norveški "Strojevi" Sigurda Blekena. Žiri kratkometražnog filma čine Daniel Soares (Portugal), David Gašo (Hrvatska), redatelj "Niske trave", prošlogodišnjeg pobjednika Kockica i selektorica Yulia Serdyukova.

Prava bol

Prava bol

ZFF

Niz sjajnih svjetskih uspješnica donose i ostali programi ZFF-a: PLUS, Ponovno s nama, Velikih 5, Mreža festivala Jadranske regije, KinoKino i Festivali pod reflektorom. Četvrtu godinu zaredom mjesto među ZFF-ovim programima ima Mreža festivala Jadranske regije, zajednički projekt osam regionalnih festivala. Svaki festival održat će poseban zajednički program, a dobitnika nagrade Adriatic Audience Award zbrajanjem glasova odabrat će publika iz svih zemalja. ZFF-ov program Industrija, namijenjen edukaciji i umrežavanju filmskih stručnjaka u regiji, donosi bogat izbor masterclassova, radionica, izlaganja, okruglih stolova, pitching forum i jednu konferenciju. Trinaesto izdanje Industrije ugostit će niz uglednih filmskih profesionalaca.

Dio prepoznatljive atmosfere Zagreb Film Festivala i ove će se godine prenijeti izvan granica glavnoga grada. ZFF putuje (od 7. do 10. 11.) filmove "Julie je odlučila šutjeti", "Moja najdraža torta", "Lars je LOL" i "Sami u Reykjaviku" prikazat će u kinima članovima Kino mreže u Dubrovniku, Daruvaru, Čakovcu, Korčuli, Makarskoj, Velikoj Gorici, Pazinu, Prelogu, Puli, Rijeci, Rovinju, Samoboru, Skradinu, Šibeniku, Varaždinu, Vodnjanu i Trogiru.