ZVJEZDARNICA VIŠNJAN
16.10.2024., 07:00
KOMET TSUCHINSHAN-ATLAS

Svemirski spektakl kometa stiže nakon 80 tisuća godina

Korlević: U sljedećih 15-ak dana moći će se pratiti “predstave” kometa kratka naziva A3

Vratio se nakon 80 tisuća godina, osvijetlio nebo, postao tema, neki ga već zovu kometom stoljeća, a najbolje još nismo ni vidjeli, tek nam dolazi, najavili su u Zvjezdarnici Višnjan. Komet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) otkriven je u siječnju prošle godine. Ime je dobio po zvjezdarnicama koje su ga prve uočile, kineskoj zvjezdarnici Tsuchinshan i ATLAS zvjezdarnici u Južnoj Africi.

Došao je iz Oortova oblaka. Pretpostavlja se da taj sferni oblak zamrznutog materijala sadržava milijarde kometskih jezgri koje čine granicu Sunčeva sustava. Procjenjuje se da je posljednji put bio vidljiv prije 80 tisuća godina. Konsenzus opažanja prijavljenih u bazi podataka o promatranju kometa (COBS) smjestio je komet između prve i druge magnitude sjaja. Glava kometa trenutačno ima promjer od oko 209 tisuća kilometara, popraćena repom duljine oko 29 milijuna kilometara.

Do sada je komet bio vidljiv prvenstveno onima koji žive u tropima i na južnoj Zemljinoj hemisferi, a posljednjih je dana postao vidljiv diljem istočne i sjeverne hemisfere. Najvidljiviji bit će na zapadnoj hemisferi tijekom dvotjednog razdoblja koje je počelo 12. listopada, kada prolazi najbliže Zemlji, te je sjaj nakon toga najjači i trajat će do 26. listopada. Tada će komet biti najveći vidljivi objekt u Sunčevu sustavu i najbliži Zemlji iza Mjeseca.

Komet sa sobom nosi puno tvari koje isparavaju i stvaraju intenzivan sjaj unatoč tome što su kometi iz Oortova oblaka poznati i kao nepredvidljivi, jer njihov sjaj može stagnirati kako se približavaju Suncu.

Postoji čak i pretpostavka da će se tijekom nekoliko večeri nakon 12. listopada vidjeti rijetka pojava zvana antirep. To je projekcija najgušćeg dijela prašinastog repa kako se komet giba zaobilazeći Sunce i prividno prolazi kroz pogodan položaj na nebu u odnosu prema Zemlji. U stvarnosti je to samo optička varka, nema dodatnog repa.

Korado Korlević

Korado Korlević

VEDRAN KARUZA

Korado Korlević iz Zvjezdarnice Višnjan napominje da je ovo prvo i posljednje pojavljivanje Tsuchinshan-ATLASA. Ako vremenske prilike posluže, u Zvjezdarnici Višnjan fotografirat će komet A3 te podijeliti fotografije s javnošću, i pratiteljima Zvjezdarnice Višnjan na društvenim mrežama #Visnjan Observatory.