bijelo dugme
entrio.hr
16.10.2024., 23:17
Doživjeti stotu

Bijelo dugme priprema veliki koncert u Areni Zagreb u ožujku iduće godine

Legendarni rock bend Bijelo dugme u subotu, 29. ožujka 2025. godine, stiže u Arenu Zagreb u sklopu monumentalne turneje “Doživjeti stotu”, kojom obilježava 50 godina svoje glazbe, najavio je organizator turneje Virido S.A. Pula.

Slavljenička turneja krenula je 11. svibnja iz Sarajeva, a Bijelo dugme namjerava veliki rođendan obilježiti sa 50 nastupa na 50 različitih lokacija. Nakon rasprodanih koncerata u Puli i Splitu, bend će svoje bezvremenske hitove izvoditi pred publikom u Zagrebu, na nastupu koji će biti vrhunac njihove obljetničke turneje. 

Postavu Bijelog dugmeta na turneji “Doživjeti stotu” čine Goran Bregović na gitari, Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa kao vokali, Điđi Jankelić na bubnjevima, Zoran Redžić na basu i Ogi Radivojević na klavijaturama. Budući da bivši klavijaturisti benda Vlado Pravdić i Lazar Ristovski više nisu među živima, zamijenit će ih dugogodišnji Bregovićev suradnik multiinstrumentalist Ogi Radivojević.

Bijelo dugme osnovano je 1974. u Sarajevu i aktivno je djelovalo do 1989. godine, u tom razdoblju objavili su 15-tak albuma, mnogobrojne singlove i nekoliko kompilacija. Svirajući glazbu nastalu pod različitim utjecajima - od rocka i bluesa do folka i etno elemenata, Bijelo dugme brzo je postalo popularno među mladom publikom.

Nedugo nakon osnutka sklapaju diskografski ugovor s izdavačkom kućom Jugoton i debitiraju singl-pločom “Top/Ove ću noći naći blues” (1974). Treći singl s pjesmama "Da sam pekar" i "Selma" predstavlja prijelomni trenutak njihove karijere, te pjesme predstavljaju početak onog što će kasnije postati "Dugmemanija".

Drugi album “Šta bi dao da si na mom mjestu” pretvara Bijelo dugme u pop-kulturni fenomen, ostvarujući rekordne naklade (više od 200.000 prodanih primjeraka) i donoseći prepoznatljive skladbe na razmeđu folka i rocka ("Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac", "Ne gledaj me tako i ne ljubi me više", naslovna pjesma i dr.). Njihov utjecaj na glazbenu scenu bivše Jugoslavije bio je ogroman, a njihovi albumi su postali klasici modernog rocka u bivšoj zemlji.