knjige pisci umjetna inteligencija
pixabay
15.10.2024., 11:53
poduzeli pravne korake protiv OpenAI-a

Umjetna inteligencija u fokusu najvećeg sajma knjiga na svijetu. Raste strah od niskokvalitetnih knjiga

Niz različitih tema bit će u središtu najvećeg sajma knjiga ovog tjedna, od spora s talijanskim romanopiscem do sve većeg interesa za netradicionalne podžanrove i primjene umjetne inteligencije u izdavaštvu.

Frankfurtski sajam knjiga, koji se otvara u utorak, okuplja autore, izdavače i druge aktere iz branše u gradu na zapadu Njemačke.

Poznata imena uključuju izraelskog pisca Yuval Noah Hararija, najpoznatijeg po djelu "Sapiens: Kratka povijest čovječanstva", američku spisateljicu Anne Applebaum i britansko-tursku spisateljicu Elif Shafak.

Umjetna inteligencija će biti velika tema, kojom će se baviti govori i panel rasprave dok u branši raste strah od toga da tržište preplave niskokvalitetne knjige koje su napisala računala, što bi potencijalno moglo predstavljati i kršenje autorskih prava.

Vodeći pisci, uključujući Johna Grishama i Jodi Picoult, u posljednje su vrijeme poduzeli pravne korake protiv OpenAI-a, optuživši tvrtku da nezakonito koristi njihova djela kako bi obučavala svog popularnog govornog robota ChatGTP-ja.

No, nije sve tako sivo. Ima nade da bi umjetna inteligencija mogla poboljšati učinkovitost izdavača te da bi mogla biti korisna u nekim područjima, poput znanstvenog i istraživačkog izdavaštva.

"S jedne strane, pomaže u radnom procesu izdavačkih kuća. S druge strane, stvara kaos kad je riječ o autorskim pravima", kazao je Boos.