16. 10. 2005., Zagreb - Tose Proeski pjeva na probi izbora za Miss Hrvatske. Todor Tose Proeski (Krusevo, 25.1.1981. - Nova Gradiska, 16.10.2007.), jedan je od najboljih makedonskih pjevaca pop muzike i velika zvijezda u cijeloj regiji. Uspjesno je suradjivao s velikim glazbenim imenima, a nosaci zvuka su mu prodavani u velikim tirazama sirom bivse Jugoslavije. Bio je jedan od rijetko skolovanih glazbenika na prostoru cijele bivse Jugoslavije, kao jedan od najboljih studenata generacije bio je pred diplomom solo pjevanja na Muzickoj akademiji u Skopju, a svoj osebujni vokal usavrsavao je i u New Yorku. 2004. imenovan je regionalnim ambasadorom dobre volje UNICEF-a. Dobitnik je Humanitarne nagrade Majke Tereze. Covjek andjeoskog glasa poginuo je u snu, na suvozacevom mjestu, u 26. godini zivota, na autocesti Lipovac - Zagreb, kod Nove Gradiske, u sudaru s kamionom. r"nPhoto: Robert Anic/PIXSELL
Pixsell
14.10.2024., 07:00
Toše Proeski stradao prije 17 godina

Tošine riječi "Ve sakam site" pokazuju koliko je veliko srce imao skromni mladić

U srijedu, 16. listopada obilježit ćemo sedamnaest godina otkako nas je prerano napustio pjevač, ali prije svega humanist i izniman čovjek, Toše Proeski. Teško je i danas nakon toliko godina pronaći riječi utjehe, jer svi će se složiti u jednome, još puno toga je bilo pred mladićem anđeoskog glasa. Kao i svake godine do sada, njegovi sugrađani i brojni poštovatelji obići će njegovo posljednje počivalište.

U nedjelju je u makedonskoj pravoslavnoj crkvi u Zagrebu održana misa, a nakon nje i spomen parastos. Na misi su bili makedonski maratonci, koji u čast Toši Proeskom u ponedjeljak kreću na 17. Maraton ljubavi ispred Elektrotehničke škole. Predviđeno je da maratonci u srijedu, 16. listopada oko podneva stignu na groblje Gumenje, u Kruševo.

Ni za života ni danas ne postoji čovjek koji za Tošu nije imao samo pohvale. Njegove riječi: "Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome" ostat će zauvijek urezane u srcima svih koji su ga osobno poznavali te brojnih obožavatelja i štovatelja koji su ga zavoljeli kroz njegovo glazbeno djelovanje.

- I danas, sedamnaest dugih godina poslije, Tošine riječi "Ve sakam site" (Sve vas volim) pokazuju koliko je veliko srce imao skromni mladić, koji je svojim djelima uvijek nesebično pomagao onima kojima je bilo najpotrebnije. Nakon svih ovih godina samo možemo zaključiti: Zauvijek tvoji, potpisujemo! - poručuju iz Hit Recordsa.