Mia Dimšić 2024.
GORAN ČIŽMEŠIJA
11.10.2024., 08:00
OSJEČANI MEĐU NAJPRODAVANIJIMA

Mijin album na 2. mjestu, Situacija na sjajnom 20.

“Ravno do dna”, koji je prvi, postao je jedno od tri izdanja

s pet ili više tjedana na vrhu domaće liste najprodavanijih

Album "Ravno do dna" grupe Azra (Croatia Records) ostao je na broju jedan Top-liste prodaje peti put ove godine. Album "Društvena pravila" osječke kantautorice Mije Dimšić (Croatia Records) popeo se na drugu poziciju, a ploča "Mirišu jabuke" grupe Crvena jabuka (Croatia Records) na treće mjesto.

Devet tjedana

Izdanje "Bitanga i princeza (mix 2024.)" legendarne grupe Bijelo dugme (Croatia Records) nalazi se na četvrtom mjestu, a krug pet najprodavanijih naslova zaključuje "Tajna mojih pobjeda" Damira Kedže (Croatia Records).

S ovim rezultatom album "Ravno do dna" postao je jedno od tri izdanja s pet ili više tjedana na vrhu domaće liste najprodavanijih. Jedini albumi koji su imali više tjedana na broju jedan su "Indexi" (Indexi, Croatia Records) i "Bitanga i princeza (mix 2024.)", svaki sa sedam tjedana. Kad uzmemo u obzir i četiri tjedna ostvarena od 14. rujna do 5. listopada 2022., "Ravno do dna" dolazi do devet tjedana na vodećoj poziciji rezultata prodaje, čime je nadmašio sve predvodnike počevši od siječnja 2020.

Ovoga tjedna lista bilježi deset promjena, od čega je jedan novitet. Jedini novi ulaz ovoga tjedna ostvario je osječki rock-sastav Situacija s albumom "Padaju maske" (Croatia Records) na broju 20. Time je Situacija prvi put ušla na Top-listu prodaje, postavši prvi debitant među najprodavanijima nakon dva tjedna (Bombaj štampa i Turisti). Također, Situacija je prvi rock-izvođač kao novi ulaz među 40 od 25. rujna (Električni orgazam, Bombaj štampa i Turisti). Riječ je o debitantskom izdanju benda Situacija, na kojemu je 13 dosad neobjavljenih pjesama. Rock-žanrom s albuma dominiraju gitaristički rifovi inspirirani velikim rock-bendovima iz osamdesetih i devedesetih te novim valom.

Strani albumi

Nakon tri tjedna ploča "Wild God" Nicka Cavea & The Bad Seeds (PIAS/Dancing Bear) vratila se na vrh inozemne Top-liste prodaje. S tim rezultatom "Wild God" postao je deseti naslov s dva ili više tjedana na vodećem mjestu liste najprodavanijih.

Zagreb, 21.06.2022. - Drugi dan 15. INmusic festivala na zagrebačkom Jarunu. NA fotografiji Nick Cave and the Bad Seeds.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
HINA/ADMIR BULJUBAŠIĆ

Dosadašnji predvodnik, album "Luck and Strange" Davida Gilmoura (Sony Music/Menart), boravi na broju dva, a na trećoj poziciji je album "The Rise and Fall of a Midwest Princess" Chappell Roan (Island Records/Universal Music Hrvatska). U top 5 su još "Brat" Charli XCX (Atlantic/Dancing Bear, 4. mjesto) i "Crazy" Le Sserafim (Source Music, 5. mjesto).

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovi kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 23. do 29. rujna 2024., a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.