Dunije - "Čula jesam"
Doringo Videography
11.10.2024., 06:05
nova supergrupa

Dunije: Ako nam srca kucaju sada, u ovom trenutku, moguće je promijeniti ono što nam slijedi

Htjele smo da ovo bude inspirativan album o ženskoj snazi, a svaka od pjesama ima svoju nijansu te snage

Dunja Knebl, Nina Romić i Jelena Galić su Dunije, nova supergrupa na našoj etno/world music sceni. Udružile su se kako bi udahnule emocije i novu energiju u interpretiranju slabo poznatih i zaboravljenih tradicijskih pjesama iz prebogate hrvatske baštine. Ženski element i energija bitne su karakteristike rada i onoga što ih opisuje, od zvuka, u čijem im se kreiranju pridružio producent Silvio Bočić, do smjera i cilja prema kojem su krenule. S albuma “Bilo je sada”, koji se u izdanju Menarta očekuje u drugoj polovini listopada, već je predstavljen singl “Čula jesam”, a više o svemu rekle su nam Dunja, Nina i Jelena.

Kada je i kako nastala ideja o formiranju ženskog etnosuperbenda?

DUNJA: Nina, Jelena i ja našle smo se ove godine na dodjeli Porina. Stvorila se divna atmosfera dok smo se družile, odmah mi je palo na pamet - a da nešto snimimo zajedno? Uputivši to pitanje Nini, s kojom se poznam već skoro 20 godina, reakcija je bila: “Daj da to bude nešto molsko, tužno, najtužnije!” Kako tijekom proteklih godina “češljam” knjige i notne zbirke tražeći tradicijske pjesme slične tematike, imala sam veliki broj onih koje su pričale o ženama i njihovim sudbinama kroz stoljeća. Prijedlog je istog trenutka prihvaćen.

JELENA: Jako mi je odjeknuo Ninin osvrt o molu najtužnijem, jer sam u radu s njom osjetila kako je senzibilna na tužne i molske pjesme, tužne ženske sudbine i načinu na koji se nosimo s njima kroz pjesme u kojima se suočavamo sa surovom stvarnošću pjevajući o njoj. Dunjin rad i djelo poznajem odavno i jako sam zahvalna što imam priliku osim sa Ninom, raditi i stvarati pjesme koje će biti ostavština generacijama koje dolaze.

Kako ste pristupile odabiru pjesama, po kojem ste ključu birale repertoar?

DUNJA: Imala sam već niz “ženskih” pjesama odabranih tijekom godina. Od 30-ak koje su bile u užem izboru Nina i ja smo odabrale 14, s tim da smo se složile kako bi bilo dobro da izađemo s pjesmom koja je već poznata, kako bi privukli ljude da slušaju i one pjesme koje nikad nisu čuli.

Dunije - "Čula jesam"
Doringo Videography

NINA: Dunja je napravila najvažniji posao - predložila pjesme od kojih smo Jelena i ja odabrale one koje su nas najviše dirnule u srce i u kojima smo osjetile da možemo dati dio sebe. Naravno, htjele smo da ovo bude inspirativan album o ženskoj snazi, a svaka od pjesama ima svoju nijansu te snage, koja katkad može biti nježna, a katkad razorna.

Zašto ste se odlučile za ženske protestne pjesme kao tematski fokus?

DUNJA: Odabrane pjesme nisu a priori nastale kao protestne, mi smo ih obradile da tako zazvuče. Najveća snaga im je baš u tome, što je često odlika tradicijskih pjesama, da jednostavnim riječima i melodijama pričaju priče za koje bismo željeli da ih više ne bude, da se ne ponove. Većina pjesama na albumu priča o tužnoj sudbini žena kroz stoljeća, što se, nažalost, ponavlja do današnjega dana. Ipak, odabrale smo i nekoliko lijepih ljubavnih pjesama.

Album se zove “Bilo je sada”. Možete li objasniti pozadinu naslova i kako spaja tradiciju sa suvremenošću?

DUNJA: Kako je već navedeno kod opisa tematike albuma, sve se ponavlja od pamtivijeka. Nikako da postanemo pametniji i bolji, pa je i sada sve onako kako je nekad bilo. Ako drukčije naglasimo riječ bilo, ona će imati drukčije značenje - otkucaj srca. Ako nam srca kucaju sada, u ovom trenutku, moguće je promijeniti ono što nam slijedi. To je i moguća poruka našeg albuma: prošlost je prošlost, ali na budućnost možemo utjecati. Album ima etnomuzikološku važnost jer većina pjesama - 12 od 14 - nikada prije nije bila snimljena, već su se prenosile usmenom predajom.

Što Dunije mogu reći o položaju žene kroz povijest, s obzirom na to da su neke od pjesama stare i po nekoliko stoljeća?

DUNJA: Bez obzira na neka poboljšanja, još je puno nepravdi u shvaćanjima i postupcima prema ženama.

JELENA: Položaj žena kroz povijest nije mnogo napredovao, s obzirom na partijarhat u kojem smo odgojene, osim povremenih prava na glasanje i izbor profesije. Nisam sklona mišljenju da smo puno napredovale jer u dnevnim novinama imamo priliku svjedočiti brojnim femicidima i fizičkim napadima na žene od članova njihovih obitelji. Pjesme s albuma svojevrsna su svjedočanstva tortura kroz koje su neke od nas prisiljene živjeti svakodnevno, u tišini. Mi bar pjevamo o njima, pa osjećamo malo olakšanje.

NINA: Smatram da smo među onima koje imaju privilegij pjevati o tome. Osjećam to kao svoj poziv i kao svoju dužnost. Glazba je moćan alat. Osim zbog dijeljenja ljepote, želim ju koristiti i u svrhe pružanja podrške i utjehe onima koji ju nemaju.

“Čula jesam” svojevrsni je pop-hit tradicijske glazbe. Zašto ste odlučile album otvoriti s ovom često prepjevanom pjesmom?

DUNJA: Ova pjesma nam je svima draga, a potpuno se uklapa u osnovnu priču albuma: kroz stoljeća se ponavlja da se parovi raziđu, muškarac odlazi s drugom, a žena ostaje sama s djetetom, kao da tako mora biti.

JELENA: Nepisano je pravilo da kada se dvoje rastaje, majka se brine o djetetu. Postoji nekoliko iznimki, koje potvrđuju to pravilo, ali ako razmislimo o ljudima iz naše okoline, ispada da je tako. Ništa nova, rekao bi Oliver.

NINA: Ona nosi strašno veliku bol, ali i strašno veliku snagu, koja je mene jako dirnula. Htjela sam ovu pjesmu dugo vremena obraditi jer me iznova inspirira hrabrost djevojke iz pjesme, svaki put prilikom izvođenja me ponese. Ne samo mene nego i publiku.

Možete li nam predstaviti tim koji je radio na albumu i otkriti neke zanimljive detalje o procesu nastajanja?

DUNJA: Presretna sam što sam upoznala Jelenu i Silvija, i što smo odmah počele surađivati kao da se znamo oduvijek. S Dinkom Čvorićem - Doringom već sam otprije surađivala. Ta naša mala ekipa je u rekordnom roku ostvarila puno toga - dovršili smo i album i spot za manje od šest mjeseci od prve ideje zahvaljujući pozitivnom pristupu, poštovanju koje smo imali jedni prema drugima, a i prema pjesmama.

JELENA: Silvio je radio naš album “Jezero” te smo tada Nina i ja “kliknule” na prvu s ovim sjajnim čovjekom i glazbenikom. Nastavak suradnje na albumu s Dunjom činio se kao jedini logičan smjer kojim trebamo ići.

NINA: Ideja je došla u pravom trenutku, i onda je sve tako lako. Ovakve suradnike na albumu sam mogla samo sanjati, što dokazuje cijeli proces stvaranja; od početne ideje do dovršetka sve je teklo tako glatko da se pitam kad preslušavam album sanjam li ili se ovo stvarno događa.

Koji su promotivni planovi za “Bilo je sada”?

NINA: Radimo na pripremama i veselimo se skorašnjim prilikama da album odsviramo uživo. Na nekim koncertima ćemo svirati u proširenom izdanju, a raduju nas i koncerti gdje ćemo nastupiti samo nas tri. Posljednjih godina počela sam otkrivati istinsku ljepotu nastupanja u malom sastavu.

JELENA: Planovi su širiti našu glazbu diljem Lijepe Naše i veseliti se svakom koncertu i svakom čovjeku u publici koji prepoznaje vrijednost i autohtonost našeg izričaja. Glazba je zvonka radost, a mi se radujemo vašem dolasku na naš koncert. n