USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
9.10.2024., 15:01
Revija hrv. filmskog stvaralaštva djece

Nagrade otišle filmašima u Gunju, Osijek i Dragalić

Dva mlada člana filmske družine Mladi SKIG-ovci iz Gunje, Ajdin Alić i Lorena Perek, zajedno sa svojom mentoricom, dr. sc. Anitom Tufekčić, predstavila su svoja dva filma na 62. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 12. Smotri hrvatskog školskog filma, koje su održane u Varaždinu od 3. do 6. listopada 2024. Njihov film "Gunjanski Magazin GuMa" osvojio je 1. nagradu stručnog žirija i 2. nagradu dječjeg žirija u kategoriji TV reportaže. GuMa donosi pregled važnih događanja u školskoj 2023./2024. godini kroz četiri priloga – od oslikavanja školskih zidova do života učenika bez mobitela. Ovaj nastavak emisije, koji se vraća nakon verzije iz 2002. godine, realiziran je kroz projekt "Filmska pismenost u školi", financiran od Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. Drugi film, "San ili java", nastao je u radionici (za)igranog filma na 14. Ljetnoj školi filma Gunja, a prati učenika Ajsela, koji tijekom dosadne nastave zaspi i sanja kako cijela škola spava. U scenariju i režiji oba filma sudjelovala je cijela filmska družina pod vodstvom dr. sc. Anite Tufekčić i redatelja Marka Dugonjića.

Inače, na 62. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece nagrađeno je još Slavonaca. U katagoriji Slobodni stil stručni je žiri najboljim filmom proglasio "Ljepota je u malim stvarima" skupine KREŽMA iz osječke Osnovne škole Franje Krežme, a na drugom mjestu je film "DraMeDrag, Što ću postati?" skupine DraMeDrag iz Osnovne škole "Dragalić". Dječji je ocjenjivački sud u istoj kategoriji nagradio 3. mjestom film "Inspiracija" koji su snimili učenici iz osječke OŠ Svete Ane.

Organizatori Revije i Smotre, Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje, zajedno sa suorganizatorima Filmsko-kreativnim studijem VANIMA i II. osnovnom školom Varaždin, izrazili su veliko zadovoljstvo uspjehom ovogodišnjeg izdanja te zahvalili svim sudionicima, mentorima i gledateljima, i onima u Varaždinu i onima koji su program pratili online. Revija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih te Grada Varaždina. Partneri u održavanju su Pučko otvoreno učilište Varaždin, Kino Gaj, P4 i Gradski muzej Varaždin.

Ove dvije manifestacije, koje su se održavale paralelno, okupile su mlade talentirane filmaše iz osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Na Reviji je prikazano 67 filmova, a na Smotri su predstavljena 42 djela osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Mladi filmaši iz Gunje, nakon ovog uspjeha, uskoro će predstaviti svoje radove i na međunarodnom FIFES festivalu smijeha u Luki, koji se održava ovog petka.