A model is seen on the catwalk at the Yohji Yamamoto fashion show during the Spring Summer 2025 Collections Fashion Show at Paris Fashion Week in Paris, France on September 27. 2024 (Photo by Jonas Gustavsson/Sipa USA) Photo: Jonas Gustavsson/SIPA USA
PIXSELL
9.10.2024., 06:15
TJEDAN MODE U PARIZU

Kolekcije koje će diktirati modne trendove 2025.

Kravata za žene je, čini se, “must have” modni detalj koji ćemo
češće viđati u nadolazećem razdoblju, a prevladava boho stil

Na netom završenom Tjednu mode u Parizu predstavljene su kolekcije za proljeće/ljeto 2025. Nekoliko kolekcija renomiranih modnih kuća zasigurno će diktirati trendove, a ono što smo zamijetili prilikom cjelokupne analize predstavljenih kolekcija jest to da se u većini u određenoj mjeri njeguje boho modni izričaj.

Ženska odijela

Modna kuća Yves Saint Laurent, koju predvodi dizajner Anthony Vaccarello, u ovoj je kolekciji stavila naglasak na ženska odijela s hlačama, po kojima je ova modna kuća poznata zahvaljujući tvorcu Yvesu Saint Laurentu. Vaccarellove verzije ženskih kostima imaju naglašena ramena kao podsjetnik na 1980-e, kao i okviri za naočale. Rekli bismo da je riječ o kolekciji koja je svojevrsni omaž utemeljitelju kuće. Nažalost, Vaccarello je pobornik predimenzioniranih modela koji upravo zbog toga djeluju manje elegantno od uobičajenih. Kravata za žene je, čini se, must have modni detalj, koji ćemo češće viđati u nadolazećem razdoblju. Dakako da modnu kuću YSL i njezinu kolekciju i dalje krase iznimno kvalitetne tkanine, od svile do kašmira. Nakon odijela predstavljeni su nešto ženstveniji modeli haljina i kombinacija suknji i haljina koje će zasigurno oduševiti mlađu generaciju poštovatelja mode koji vole boho stil i raznolikost tonske palete boja od kombinacija zelene i ljubičaste ili plave i zelene.

Model Lulu Tenney is seen on the catwalk at the Chanel fashion show during the Spring Summer 2025 Collections Fashion Show at Paris Fashion Week in Paris, France on October 1, 2024 (Photo by Jonas Gustavsson/Sipa USA) Photo: Jonas Gustavsson/SIPA USA
PIXSELL

Olivier Rousteing, koji potpisuje kolekciju modne kuće Balmain, pokazao je, kad je riječ o kreativnosti na polju dezena, izvrsnost, stoga bismo kazali da pojedini modeli odišu artističkim predznakom.

Maria Grazia Chiuri potpisuje kolekciju za Dior, a pokazala je, uz uobičajene modele koji odišu elegancijom, i one u znaku sportskog duha te su tako manekenke prošetale pistom u modelima koje bi rado nosila i filmska Lara Croft uz scenografiju u znaku luka i strijele koji je vježbala jedna od ljepotica s piste. Kolekcija obiluje modelima u crnoj boji, minimalističkog kroja i pomalo alternativnog - casual modnog izričaja koji dosad nismo prečesto viđali kad je riječ o kreacijama ove poznate francuske modne kuće.

Modna kuća Elsa Schiaprelli pokazala je kolekciju koja je iznimno nosiva, ali odiše glamurom i ekstravagantnim modnim štihom, što je ujedno i zaštitni znak ove modne kuće. Naglasak je stavljen na struk, tako da velik broj modela sadrži u sebi svojevrsni korzet iz nekih minulih epoha.

Catherine Deneuve attending the UNIQLO The Art And Science Of LifeWear: What Makes Life Better Cocktail Party as part of Paris Fashion Week, in Paris, France on September 30, 2024. Photo by Aurore Marechal/ABACAPRESS.COM Photo: Marechal Aurore/ABACA/ABACA

Catherine Deneuve

PIXSELL

Paco Rabanne, čiju kolekciju potpisuje Julien Dossen, uveo je novine spajajući prepoznatljiv Rabanneov stil metalnih detalja u kombinaciji s boho stilom.

Modna kuća Chanel reviju je održala u Grand Palaisu i njihov tim kreatora stavio je naglasak na ženske kostime, zaštitni znak ove modne kuće čiju kolekciju ne potpisuje jedan kreator, kao što je bio slučaj u prošlosti, poput recimo Karla Lagerfelda, već kreativni tim, što je neobično. Dakle, kreativni tim kuće Chanel pokazao je kolekciju koja je inspirirana najpoznatijim komadima, poput već navedenog kostima koji je prikazan u nešto romantičnijem ruhu od uobičajenog klasično poslovnog izdanja.

Mladi dizajneri

Kreacije u bijeloj boji odišu dandy i boho stilom. Pastelne boje i različiti dezeni od kojih su neki dobro znani, a drugi predstavljaju novinu, čine kolekciju zabavnom i vrckavom, namijenjenu nešto mlađim modnim konzumentima. Odijelo tuta, traper model jakne i hlača, lepršave haljine, još jednom potvrđuju kako se sve veće etablirane i renomirane modne kuće okreću naraštajima koji čine generaciju milenijalaca ili onu Z.

Alessandro Michele potpisuje kolekciju modne kuće Valentino, a on dame vidi u iznimno ženstvenim kreacijama u stilu starog Hollywooda, ekokrzna, velikih, a la diva šešira i u pastelnim tonovima.

Model Olga Lane is seen on the catwalk at the Rokh fashion show during the Spring Summer 2025 Collections Fashion Show at Paris Fashion Week in Paris, France on September 30, 2024 (Photo by Jonas Gustavsson/Sipa USA) Photo: Jonas Gustavsson/SIPA USA
PIXSELL

Dizajner Nicolas Ghesquiere zaslužan je za kolekciju kojom se predstavio legendarni Louis Vuitton, za čiju je reviju načinjena posebna modna pista od putnih kovčega, zaštitnog znaka kuće od samih početaka. Casual modeli u različitim bojama s naglašenim ramenima u stilu 1980-ih, pelerine, haljine s boho predznakom, sandale klompe i "čupave" cipele čine okosnicu ove kolekcije, u kojoj nije nedostajalo dobro nam poznatih modela torbica popularnih diljem kugle zemaljske.

Model Karyna Maziar is seen on the catwalk at the Louis Vuitton fashion show during the Spring Summer 2025 Collections Fashion Show at Paris Fashion Week in Paris, France on October 1, 2024. (Photo by Jonas Gustavsson/Sipa USA) Photo: Jonas Gustavsson/SIPA USA
PIXSELL

Manje poznati kreatori također su pokazali ono najbolje iz svojih kolekcija te su tako zamijećeni modeli njemačkog dizajnera Kevina Germaniera, koji je predstavio svoj brend Germanier, a čiji su modeli vrckavi i veseli. Juozas Statkevicius voli dramatičnost na pisti te su mu modeli spektakularni ako ih analiziramo s aspekta scene, te su must have perje i lakirane čizme. Alain Paul kreirao je za svoj brend Alainpaul i pokazao kolekciju koju će najviše voljeti oni nešto mlađi jer su žarke boje poput neonski zelene i prozirne tkanine njezini glavni aduti.