Vladimir Andrić, Blanka Bart, Antonia Mrkonjić, Areta Ćurković, Krunoslav Biberović, Mario Šulina i Danijela Fabric Fabijanac

Vladimir Andrić, Blanka Bart, Antonia Mrkonjić, Areta Ćurković, Krunoslav Biberović, Mario Šulina i Danijela Fabric Fabijanac

Petar Žarković
8.10.2024., 17:45
FILM “ŽENA S GUMENIM RUKAVICAMA” U SLATINI

Ćurković: Oko nas ima puno žena koje imaju takvu priču

Uz nekoliko programa pod zajedničkim nazivom "Jesen u Pučkom otvorenom učilištu Slatina" ravnateljica ustanove Danijela Fabric Fabijanac pokrenula je i seriju slatinskih premijera hrvatskih suvremenih filmova s gostovanjem autora i protagonista tih filmskih ostvarenja. Gledatelji nakon projekcije imaju priliku razgovarati s njima, a takvi izravni kontakti publike sa stvarateljima filmova zasigurno pridonose popularizaciji hrvatske kinematografije.

Slatinska filmska publika upoznala je dio autorske i glumačke ekipe nakon projekcije filma "Žena s gumenim rukavicama" redatelja Marija Šuline. U društvu ravnateljice Fabric Fabijanac bili su redatelj, ali i snimatelj, montažer i producent Šulina, direktor filma Krunoslav Biberović, glavna glumica Areta Ćurković i glumci Antonia Mrkonjić, Blanka Bart i Vladimir Andrić. Na pozornici ispred kinoplatna oni su razgovarali o prikazanom filmu, koji govori o sustavu školstva u našem društvu, potplaćenim radnicima u tom sustavu i nepravednom zakidanju i ponižavanju tehničkog osoblja u školama, kao i o svojim ulogama u nastanku filma. "Žena s gumenim rukavicama" pravi je slavonski film jer je snimljen sa slavonskim glumcima i na slavonskim lokacijama (u Đakovu). Areta Ćurković kao čistačica Mirna u školi predstavlja ženu od koje se mnogo traži, ali čiji se napori ne cijene i ne plaćaju.

– Mislim da oko nas ima puno žena koje imaju takvu priču. Svoju ulogu posvećujem svim tim ženama koje za sebe zadržavaju svoju dobrotu i naizgled su slabe, ali su prave heroine – rekla je glavna glumica.

Redatelj Mario Šulina i glavna glumica Areta Ćurković

Redatelj Mario Šulina i glavna glumica Areta Ćurković

Petar Žarković

O snimanju i okolnostima nastanka njegova drugog dugometražnog filma razgovarali smo s redateljem Marijom Šulinom.

– Vrlo sam zadovoljan kako je sve prošlo s obzirom na to da je snimanje dugometražnog filma složen projekt i da sam prvi put uspio od HAVC-a dobiti sredstva za snimanje. Budući da sam se našao u situaciji da moram u relativno skučenom budžetu snimiti dugometražni igrani film koji je financijski vrlo zahtjevan, morao sam sve dobro organizirati i cijelo snimanje trajalo je samo deset dana. U tih deset dana uspjeli smo snimiti sve što smo stavili na platno i tijekom desetak mjeseci režirati film. O snimanju mogu reći da sam jako zadovoljan jer sam imao sjajnu ekipu iza kamere, a glumci su svoje odradili prekrasno, što se pokazalo i u Puli, gdje je Areta za svoju ulogu Mirne dobila sve pohvale i za malo joj je izmaknula nagrada za najbolju žensku ulogu.

Redatelj Šulina izuzetno je zadovoljan što se film prikazuje u kinima i kako reagiraju ljudi koji su ga vidjeli.

– Sretan sam što sam prošao kroz cijeli proces, što mi je dalo veliko iskustvo za dalje, za neke nove proizvodnje. Film je nastao na temelju stvarnog događaja jer je Franjo Nagulov, kao čovjek iz našega prosvjetnog sustava, doživio štrajk 2019. i napisao tekst o njemu. Doradio ga je nagrađivani scenarist Ivor Martinić i meni se svidio taj scenarij, a i stručnim ljudima u HAVC-u svidjelo se sve što se događa i odobrili su sredstva za snimanje filma. Time se cijeli proces zaokružio i rezultirao jednim uspješnim dugometražnim igranim filmom za relativno mala sredstva, ali mi smo sretni što je upravo tako i bilo. Zahvaljujem svim ljudima u HAVC- u koji su poduprli taj projekt, prije svega Danilu Šerbedžiji, koji je u svemu tome vidio kvalitetan projekt i kvalitetne ljude koji su ga ostvarili - kaže Šulina i zahvaljuje svima koji su radili na filmu i ljudima koji zovu filmsku ekipu u svoja mjesta, a posebno je zadovoljstvo izrazio što je pozvan u Slatinu.