IVAN BABOSELAC
7.10.2024., 08:00
glazbeni prvijenac

Zvijezde ravnice pozivaju na povratak u Slavoniju

Glazbom i u spotu s posebnom se pažnjom njeguje slavonska tradicija

Vrhunska umjetnica Andreja Gribl svojim umijećem ne pomaže samo djeci nego i mladim talentiranim glazbenicima, a potvrda toga je njezin novi projekt, u kojem je mladom Slavoncu Mirku Bradiću, koji je na privremenom radu u Njemačkoj, napisala glazbu za pjesmu "Zvijezde ravnice". Tekst je djelo Darinke Zlatunić, aranžman je odradio Stjepan Rudinski, a izdavački pjesmu potpisuje Croatia Records.

Mirko ima 28 godina, rođen je, živi i radi u Njemačkoj, ali, kako kaže, srce mu je uvijek u Hrvatskoj, u Slavoniji, odakle vuče podrijetlo.

- Volim glazbu, tradiciju, od četvrte sam godine počeo pjevati u dječjem crkvenom zboru i plesati u folkloru, a poslije sam išao na zbor mladih. S devet godina sam u muzičkoj školi počeo svirati gitaru, a godinu dana poslije i tamburicu i, malo-pomalo, gotovo sva tradicijska glazbala. Kako su mi obojica braće također svirala gitaru i tamburice, s dva prijatelja osnovali smo tamburaški sastav "Mlade godine", s kojim smo svirali po različitim slavljima, a u sastavu sam bio i glavni vokal, tako da moje pjevanje seže do malena. Volim pjesmu, ples, volim druženje, a član sam i KUD-a Tomislav iz Stuttgarta. Kada sam dobio tekst za "Zvijezde ravnice", čitao sam ga nekoliko puta i uvijek sam nalazio nešto novo, stvarale su se vizije i slike i na kraju sam rekao - to treba uglazbiti i otpjevati. Imao sam sreću što su oko mene bili profesionalci, koji su svojim znanjem i radom ovoj pjesmi dali dušu, i onda ju je bilo lako otpjevati – počeo je Mirko, koji je pun zahvalnosti za sve koji su mu omogućili njegov solistički prvijenac.

- Prvo želim zahvaliti Danici Zlatunić na tekstu pjesme, prof. Andreji Gribl na glazbi, Stjepanu Rudinskom na aranžmanu, Mateju Čehovskom na spotu, Ivanu Baboselcu na fotografijama, Ljiljani Šoh što nam je ustupila svoje prekrasno imanje "Ćosin mlin" u Brodskom Drenovcu, djevojkama (novinarkama) KUD-a Odvorci, Odvorci, mojim prijateljima i naposljetku mojoj supruzi i obitelji, koje su mi uvijek oslonac i podrška, pa tako i za ovaj projekt, u kojem izlazi moja prva pjesma, kojom opjevavamo ljepotu naše Slavonije i njezine tradicije. Sretan sam što sam se odvažio krenuti na taj put i usto upoznao divne ljude, profesionalce i stvorio prijateljstva. Ovo je za mene veliki korak u glazbi, koju toliko volim – zaključi je Mirko.

Andreja Gribl naglasila je kako je presretna što je najveća izdavačka kuća u Hrvatskoj, Croatia Records, prepoznala kvalitetu ove pjesme i spota.

- Topla i autentična boja glasa izuzetno talentiranog pjevača Mirka Bradića donijela je pjesmi poseban emotivni izraz naglašavajući njezinu ljepotu na jedinstven način. U kombinaciji s vrhunskim aranžmanom poznatog osječkog glazbenika Stjepana Rudinskog, koji je podigao pjesmu na visoku umjetničku razinu, skladba je zasjala u punom sjaju. Predivan slavonski tekst, koji je napisala Danica Zlatunić, unosi u pjesmu iskrenu emociju, a njezine riječi oživljavaju ljepotu i tradiciju Slavonije obogaćujući pjesmu dubinom i smislom koji duboko diraju srce. Glazbom i u spotu s posebnom se pažnjom njeguje slavonska tradicija spajajući bogatstvo naše kulturne baštine s modernim glazbenim izričajem. Pjesma "Zvijezde ravnice" ponosno slavi i čuva duh Slavonije prenoseći njegovu ljepotu i vrijednosti novim generacijama – kaže uvijek inspirirana Andreja.

Autorica teksta Danica Zlatunić istaknula je kako sreća dođe kada joj se najmanje nadaš, kada ju ne očekuješ.

- Upravo to je dotaknulo i mene nakon desetak godina, kada sam nekoliko svojih pjesama poslala Andreji Gribl da ih uglazbi. Kako su godine prolazile, pomalo sam i zaboravila na sve, a tada mi je jednog jutra stigla poruka od Andreje da je snimljen spot za moju pjesmu čiji je autor glazbe upravo ona, a izvođač pjesme Mirko Bradić, što mi je posebno drago jer je Mirko podrijetlom iz moje Pleternice. Napravljen je i vrhunski spot, snimljen također u Pleternici. Posebno bih zahvalila Andreji Gribl, koja je unijela radost i sreću u moj život u trenutku kada mi je bila najpotrebnija. Zahvalna sam svima koji su radili na spotu i koji su dočarali tekst pjesme od prve do posljednje riječi kako bi pjesma imala visoku kvalitetu, na što smo svi ponosni. Većina mojih pjesama je o Slavoniji, mojem rodnom kraju, o njezinim običajima, kako se nekad živjelo, laganim tempom, kako smo imali lijepo i bezbrižno djetinjstvo, neopterećeni novom tehnologijom, kako smo bili zadovoljni i sretni s onim malim stvarima koje su nam puno značile. Nadam se da će tekst moje pjesme "Zvijezde ravnice" dotaknuti srca mnogih iseljenika i da će im izmamiti poneku suzu, te da će se bar na trenutak naći u mislima u svom rodnom kraju, što će pjesmi dati onu pravu vrijednost i smisao, na što sam posebno ponosna – kaže Zlata.

Mirko Bradić u spotuSNIMIO: IVAN BABOSELAC
IVAN BABOSELAC

U spotu su glumili i sudjelovali Patricija Miščančuk, Katarina Janković, Laura i Ivanka Mitrović, Filip Mickan i Renata Pavić, koje su bila oduševljene cijelim projektom.

- Iznimna mi je čast što sam bila sudionik snimanja spota gospodina Mirka Bradića, koji je, kao i njegov cijeli tim, bio savršen. Divno iskustvo obogaćeno novim poznanstvima... Hvala od srca što sam mogla biti dio tima gospodina Mirka i njegovih suradnika – rekla je Katarina Janković.

Katica Bradić, Mirkova majka, naglasila je kako ju je sam tekst pjesme ponukao da odmah prepozna nešto izvorno za snimanje spota, nešto što je stoljećima tradicija:

- Želja nam je svima bila da tu našu Slavoniju i bogatu ravnicu predstavimo bar malo onima koji je nisu uspjeli još upoznati te ih potaknuti da ju posjete i vide ljepotu našeg kraja. Želim ovim putem zahvaliti svim sudionicima koji su bili uključeni u realizaciju ovih predivnih riječi, glazbe, aranžmana, spota - obitelji, prijateljima, djevojkama KUD-a Odvorci i njihovoj pratnji što su našli vremena i volje ovu lijepu priču pretvoriti u djelo. Ponosna sam – rekla je Katica Bradić. Svima je zahvalila i Julija, Mirkova supruga, a brat Ivan bio je posebno emotivan.

- Vjerujem da će ova pjesma i spot izazvati interes mnogih da posjete, kako je u pjesmi opisano i ispjevano, ono izvorno slavonsko selo, vide tradiciju, rijeke, polja i ljepotu koju nudi slavonska ravnica i ljudi u njoj, te time upotpunjuju ljepote cijele Hrvatske. Velika podršku bratu i zahvala svim sudionicima koji su radili na ovom projektu i pružili mogućnost da ovo postane jedna lijepa priča – zaključio je Ivan Bradić.