Miro Gavran
PROMO
7.10.2024., 13:20
DJELA MIRE GAVRANA U TURSKOJ

Pet premijera u čak pet gradova

Suvremeni hrvatski književnik Miro Gavran idućih nekoliko mjeseci imat će čak pet kazališnih premijera u pet različitih gradova u Turskoj, a ukupno deset u svijetu. Njegov prodor u Tursku započeo je prije nekoliko godina kada su mu dva kazališta iz Istanbula uspješno izvela premijere komedija "Lutka" i "Muž moje žene" te pokraj brojnih repriza u najvećem turskom gradu zaigrala te predstave i na gostovanjima diljem Turske.

Gavranov senzibilitet bez sumnje je blizak turskim glumcima i redateljima, ali i kazališnoj publici, tako da će već ovoga listopada njegovu komediju "Savršeni partner" premijerno izvesti Državno kazalište Bursa iz grada Burse. U prosincu će Državno kazalište Diyarbakır iz grada Diyarbakıra izvesti premijeru komedije "Muž moje žene". Potom će Teatar Luz Yapim iz Istanbula premijerno izvesti istu komediju. Zatim će u prosincu ove godine Teatar Kidonya iz Balıkesira izvesti premijeru komedije "Lutka" i, na krajuu, Državno kazalište Kayseri iz Kayserija izvest će premijeru komedije "Na kavici u podne".

Potrebno je napomenuti da je Miri Gavranu svojedobno u Istanbulu objavljen roman "Klara" na turskom jeziku, tako da nije nerealno očekivati u bliskoj budućnosti i nove vijesti o recepciji našeg književnika u toj mnogoljudnoj zemlji.

Usto, Gavranove se predstave ovih mjeseci premijerno izvode i u drugim zemljama, tako da je 20. rujna Teatar Performatrix u Teatru Vuk iz Beograda u Srbiji izveo premijeru drame "Sladoled", za 10. listopada u Malom dramskom kazalištu Teatron iz Ekaterinburga u Rusiji zakazana je premijera komedije "Povratak muža moje žene", 24. studenoga u Münchenu, u Njemačkoj koncertno uprizorenje drame "Kreontova Antigona" realizirat će festivalski ansambl 15. GavranFesta. Sutradan, 25. studenoga u Ljubljani, u Sloveniji bit će premijera Gavranove komedije "Pivo" u produkciji Teatra Smejmo se u SiTi Teatru, a u siječnju iduće godine Echo Teatrum iz Budimpešte u Mađarskoj izvest će premijeru Gavranove "Lutke".

Djela Mire Gavrana prevedena su na 42 jezika, njegove drame i komedije imale su više od 400 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od četiri milijuna gledatelja.