03.10.2024., Zagreb - Fotoreporter Davor Javorovic osvojio je prvu nagradu za najbolju fotografiju u kategoriji " Iz zraka" na natjecaju National Geographica Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Fotoreporter Davor Javorović

PIXSELL
5.10.2024., 09:30
NATJEČAJ ZA 2024. GODINU

Osječaninu nagrada National Geographica

U zagrebačkoj je Galeriji Kranjčar održana dodjela nagrada fotonatječaja National Geographic za 2024. godinu, uz panel i u nazočnosti stručnjaka u području fotografije.

Među 3276 prijavljenih radova stručni žiri odabrao je najbolje fotografije, a publika je svojim glasovima izglasala i svog pobjednika. Među nagrađenima se našao i Osječanin Davor Javorović s fotografijom "Rad Nikole Fallera" u kategoriji Iz zraka. Nagrade su dobili i Siniša Zjačić s fotografijom "Čaplja" u kategoriji Životinje, Zoe Šarlija s fotografijom "Videopoziv u metrou iz Kartage za Tunis" u kategoriji Ljudi i Bruno Fantulin s fotografijom "Superćelija" u kategoriji Krajolici, a Dragomir Stajinić je s fotografijom "Dupini" dobitnik Nagrade publike. Ukupna je pobjednica fotonatječaja National Geographic za 2024. Zoe Šarlija s fotografijom "Videopoziv u metrou iz Kartage za Tunis".

U Galeriji Kranjčar članovi žirija govorili su o ulozi fotografije u moderno doba i izazovima s kojima su se susreli u svojoj karijeri.

- Industrija fotografije dosta je jednolična, mnogi je smatraju privilegiranom zbog skupe opreme, ali bitna je ustrajnost. Stoga je moj savjet mladim kolegama koji su na početku svoje karijere da ne odustaju, jer industrija treba uporne i raznolike ljude koji će poboljšati industriju i održati fotografiju živom - poručila je Anastasia Taylor-Lind.

Natječaj je istaknuo iznimnu kvalitetu i raznolikost fotografskih radova, a u različitim kategorijama prikazane su izvanredne sposobnosti autora da zabilježe trenutke prirodnog svijeta, ljudske emocije i krajolike, kao i inovativne poglede iz zraka, inspirirane povratkom serijala National Geographica “Europa iz zraka”, u kojem smo gledali i prizore hrvatskih krajolika, kao što su Plitvička jezera, Palagruža i Kupari. Izložba pobjedničkih fotografija javnosti će biti dostupna od 6. do 20. listopada u zagrebačkom parku Zrinjevac.

Ukupna je pobjednica 2024. Zoe Šarlija s fotografijom “Videopoziv u metrou iz Kartage za Tunis”