Melanin (bend)

Melanin

Dinko Šimac
4.10.2024., 07:20
Razgovor: Dejan Halusek, grupa Melanin

Dobili smo nešto drukčije u smislu oblika našeg zvuka
- pop koji ne zvuči kao pop

Već smo našli svoje mjesto na kojem se osjećamo dobro, i to mjesto je daleko od špila karata i glavnih aduta

Melanin je novo ime na hrvatskoj indie sceni, čiji su prvi album “Second Breakfast Club” i prateći singl “Tomorrow’s Special” objavljeni pod etiketom Intek Music. Okosnicu sastava čine Dejan Halusek, Marko Kuhar i Melani Krog; dečki već imaju podosta staža kao autori i instrumentalisti u grupama Rens Argoa i Rodeo, Marko i kao član energičnog dvojca Šiza, a ni Melani ovo nije prvi bend jer surađivala je s Annom Moor, Ivanom Grobenskim, grupom The Haze itd. Na “Second Breakfast Club” Melani se sjajno snašla u ulozi pjevačice te je svojim eteričnim vokalom donijela zvuku poseban girl-power moment, a više o Melaninu doznali smo u razgovoru s Dejanom Halusekom.

Kako su se spojili vaši glazbeni putevi, kako je nastao Melanin?

- Započelo je s kratkom kavom, pa se nastavilo produženom kavom, da bismo odlučili prijeći na drugi doručak i napraviti album u sedam sljedova. Temeljac benda ima tri sastojka - Melani Krog, Marko Kuhar i ja, a zvuk albuma začinili smo violinom Ivane Čuljak, violončelom Ive Ilakovac te gostujućim gitarama Luke Osrečaka i Mirana Katara. Kemijski spoj iskemijali smo u pridjev i melanin je postao Melanin. Dva okusa u jednoj kugli sladoleda. Malo ovog, malo onog, ponešto starog, mrvicu novog. Gotovo pa isto smo pristupili imenu albuma. Ako ste ljubitelj djela J. R. R. Tolkiena i Petera Jacksona, neće vam biti teško pogoditi koji dio naziva se odnosi na njihov rad. Drugi dio se odnosi na film o pet srednjoškolaca koji su jedan subotnji dan zapeli u školskom pritvoru.

Melanin (bend)
Dejan Halusek

Zašto ste se odlučili za rad na engleskom jeziku i odakle ideja za ime benda?

- Nismo se tada još okušali u pisanju pjesama na hrvatskom jeziku, a kako smo kroz prijašnje projekte imali iskustva s engleskim, odlučili smo da u tom smjeru započnemo i ovaj projekt. Nove pjesme na kojima trenutno radimo bit će na hrvatskom jeziku. Kad slušate naše pjesme na engleskom, ime benda ima jedno značenje, s pjesmama na hrvatskom jeziku to će isto ime već zvučati malo drukčije. Stvar je u naglasku.

Gdje vidite svoju poziciju na našoj glazbenoj sceni i što smatrate svojim glavnim adutima?

- Gdje god nas smjestite, mi smo zadovoljni. Već smo našli svoje mjesto na kojem se osjećamo dobro, i to mjesto je daleko od špila karata i glavnih aduta. Sviramo i s najmanjim zvanjem do devetke.

Koliko se Melanin zapravo razlikuje od vaših ostalih bendova i projekata?

- Melanin je nešto skroz drugačije od naših ostalih projekata i bendova. Tu je Rens Argoa, bend koji nas je na neki način oblikovao i naučio mnogočemu u skladanju i aranžiranju, te nam dao veliko iskustvo u studijskom radu, ali i nastupima uživo. Rodeo je opet jedna druga priča u kojoj smo surađivali s pjevačicom i autoricom Romanom Pavlišom, poznatijom kao Anna Moor. Marko je član i veoma uspješnog sastava Šiza, koji njeguje specifični garažni punk-rock koji je jako dobro prihvaćen među našom domaćom publikom. Naš glavni vokal Melani Krog mlada je pjevačica, ali također ima nekoliko glazbenih suradnji iza sebe - surađivala je s Annom Moor, Ivanom Grobenskim, grupom The Haze... S Melaninom smo se prvi put okušali u aranžmanima koji uključuju gudaće instrumente; tu su glavnu ulogu odigrale Iva Ilakovac na violončelu te Ivana Čuljak na violini. Uz to smo ponešto eksperimentirali sa zvukom i produkcijom. Isprobali smo ubaciti više stvari nego inače ispod tepiha, a da se opet po tom tepihu bez većih teškoća može hodati. Stvari koje dosad nismo imali prilike iskušati, pa čak i nerazuman broj audiokanala. Na kraju smo dobili nešto malo drukčije u smislu oblika našeg zvuka - pop koji ne zvuči kao pop.

Tko je sve sudjelovao u nastanku albuma i prema kojim ste kriterijima birali suradnike? Približite nam kako je izgledalo samo snimanje.

- Na albumu su, osim nas troje - Melani Krog, Marko Kuhar i ja - svirali Miran Katar, Luka Osrečak, Iva Ilakovac i Ivana Čuljak.

MELANIN - "SECOND BREAKFAST CLUB"

MELANIN - "SECOND BREAKFAST CLUB"

Snimali smo u studiju kod Dražena Gavrilovića - Gare koji je odradio i miks. Vokale i gostujuću gitaru Luke Osrečaka snimili smo kod Bernarda Pošte. Master je djelo Pavla Miholjevića. S Draženom i Pavlom imali smo prilike surađivati i na projektu Rodeo, a kako smo bili jako zadovoljni tom suradnjom, odlučili smo nastaviti s njom i u Melaninu. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali na albumu i pravili nam društvo u studiju. Bilo je tu raznih anegdota, ali ne bih htio da se sazna kako je netko ostao bez kasne večere jer je ostavio kutiju s ostacima pizze na krovu auta pa krenuo istim autom kući. Htjeli bismo se radije ispričati Bernardu, u to je vrijeme bio zatrpan raznim obavezama i u ne baš najboljem odnosu s vremenom. Uspjeli smo ga uvjeriti “no, to ti je sat vremena maksimalno i gotovi smo”. Nije bilo sat vremena. Želimo spomenuti i suradnju s izdavačkom kućom Intek Music koja nam doista pruža maksimalnu podršku i tu je uz nas od samog početka što se tiče savjeta i planova za dalje. Videomaterijale koje smo koristili za promociju na društvenim mrežama snimio je naš dobar prijatelj i suradnik Dinko Šimac. Taj video smo realizirali u jednom popodnevu i ispalo je baš onako kako smo si i zamislili, bez puno kompliciranja. Hvala, Dinko!

Koje ste teme obradili na albumu i što nam možete reći o aktualnom singlu “Tomorrow’s Special”?

- Naša potraga za inspiracijom ponajprije je potraga za mirom, antistres proces. Ako iz tog procesa iziđe nešto slušljivo - super, ako pak ne - nema problema, bar se sviralo. “Tomorrow’s Special” svojevrstan je epitaf bliskim odnosima koje smo zapostavili i zamijenili tehnologijom. Nikad bliže, a tako smo udaljeni jedni od drugih. U pjesmi “Not This Time” obrađujemo temu odgađanja, a tematike ostalih pjesama ćemo vam opisati drugi put.

Kako ste zadovoljni prvim reakcijama na “Tomorrow’s Special”, ali i album u cijelosti?

- Drago nam je što ste odvojili vrijeme da nas poslušate i ako smo nekome od vas uljepšali dan našom pjesmom. Mi smo uživali u druženju prilikom stvaranja i snimanja albuma. Preporučujemo ga uz dobro društvo, uživo. Zaboravite digitalni svijet bar na trenutak. Reakcije? Čekamo prve recenzije albuma, a pjesme su se već zavrtjele u radijskom eteru, tako da nas i to jako veseli.

Imate li ugovorenih koncerata? Koji su vam planovi za ostatak godine?

- Ideja o koncertima je prisutna, ali zbog drugih obaveza prednost dajemo kreativnim druženjima u studiju. Također bismo voljeli snimiti bar jedan live session jer nam trenutno više odgovara svirka od dvije pjesme u intimnoj atmosferi nego izvedba cijelog seta. Nadamo se kako će biti prilike uskoro to i ostvariti s ekipom iz Moonlight Sessionsa. Do kraja godine planiramo izdati još jednu pjesmu, ovaj put na hrvatskom. Slušajte nas na streaming servisima i pratite nas na našim društvenim mrežama (zasad imamo samo jednu, ali vrijednu).