NL
3.10.2024., 06:30
FRKA NA LIBURNIJI

Nekoliko metara od obale dupin satima “zarobljen”

Dupin se na kraju, bez ljudske pomoći, uspio

osloboditi vrećice, te otplivati prema pučini

Nesvakidašnja drama odvijala se u moru uz opatijsku obalu. Protagonisti te priče nisu bili ljudi, nego dupini. Naime, dva dupina zadržala su se satima samo nekoliko metara od obale i činilo se da je jedan zarobljen u nekakvoj mreži ili pak najlon-vrećici te da kruži oko žute naprave nalik na bovu, koja je zapravo dio sustava za mjerenje temperature mora. Moguće je da je bio nečim vezan za samu bovu. Drugi se pak kretao u blizini, ali mnogo slobodnije, saznajemo od prolaznika koji su se zatekli na lungomaru i zabrinuto promatrali neobičan prizor na moru kraj Umjetničkog paviljona "Juraj Šporer".

Dupin koji je na peraji imao plastičnu vrećicu ili sličan predmet viđen je i dan prije u Medveji, gdje se također previše približavao obali, o čemu se povela rasprava na društvenim mrežama. Skupina Opatijki nazvala je sve moguće službe, počevši od vatrogasaca, komunalnih redara do policije, pokušala je razgovarati sa službenicima Lučke kapetanije Opatija i neprofitne organizacije Institut Plavi svijet (za istraživanje i očuvanje mora). Međutim, vatrogasci, koji inače redovito spašavaju domaće životinje, nisu ovlašteni za spašavanje divljih stvorenja, a tog kasnog popodneva u Lučkoj kapetaniji i u Institutu Plavi svijet nitko se nije javljao na telefon. Zapravo, pokazalo se da za rješavanje ovakvih situacija u Opatiji i okolici ni jedna služba ni udruga nije spremna, odnosno osposobljena ili ovlaštena, te su dupini satima ostali prepušteni sebi.

NL

Uz lungomare se u međuvremenu okupila skupina znatiželjnika i ljubitelja životinja te zabrinuto promatrala prizor. Zatim su se dosjetili u pomoć pozvati dva opatijska morska vuka - Gregora Stermečkog, koji se rekreativno bavi ribolovom i ronjenjem, te Marina Žepinu, koji se bavi ribarenjem. Gregor i Marin odmah su se odazvali pozivu i stigli opremljeni snažnim lampama, jer je već pao mrak, te su pokušali s obale pregledati more oko žute bove, no dupinima nije bilo traga.

Gregor i Marin nisu našli ništa, te su zaključili da se dupin vjerojatno odgurujući se od bove pokušavao osloboditi predmeta u koji se bio zapetljao, i da se najvjerojatnije na kraju uspio osloboditi i otplivati ​​na pučinu. Nadajmo se da je kraj ove priče upravo takav – sretan.