FILIP GRŽINČIĆ
3.10.2024., 21:29
DEČAK O NOVOME SINGLU

Imam osjećaj da je došlo do masovnog zaglupljivanja društva

Osim što pišem i snimam u svom studiju, u posljednje vrijeme trčim, i na tom trčanju događaju se čuda; navire inspiracija, ideje

Poznata virovitička rock-grupa Vatra ove godine puni 25 godina uspješne glazbene karijere. Do sada imaju deset objavljenih studijskih albuma, a 11. je u pripremi, no frontmen Ivan Dečak i njegova ekipa ni u ludilu ne miruju, dapače, njihov su mir nove pjesme i novi koncerti.

Većina - na putu

U 25 godina dugoj i više nego uspješnoj karijeri Ivan Dečak ističe kako je samo nekoliko pjesama napisao onako odmah kad mu dođe, u svom stanu ili studiju, većina ih dođe na putu, na ribolovu ili negdje drugdje. Jedna od takvih je i novi singl pod nazivom "Kako smo glupi", koja je onako tipično ''vatrena'':

– Cijeli proces nastajanja nove pjesme inspiriran je vremenom i prostorom u kojemu živimo. Imam osjećaj da je došlo do masovnog zaglupljivanja društva – ljudi su sve površniji, idu kroz život ne mareći za detalje, a upravo su ti detalji ono što naše bivanje čini ljepšim i bogatijim. Iako danas živim u glavnom gradu Hrvatske, povratak u rodnu Viroviticu misao je koja mi ne izlazi iz glave. Prve asocijacije na djetinjstvo bile bi bezbrižnost, apsolutna sloboda i igranje do kasno u noć, sve dok nas roditelji ne bi zvali kući, sve dijametralno suprotno od djetinjstva današnje djece koja su na neki način zarobljenici malih ekrana i interneta. Tako je nekako nastao i ovaj singl uz ta sjećanja na djetinjstvo i mladost - kaže Dečak te naglašava kako inspiraciju za nove tekstove pronalazi posvuda oko sebe, od života svojih prijatelja do okoline koja ga okružuje.

- Zagrebački kvart u kojemu živim prenapučen je i devastiran gradnjom. Oko mene se nalaze stotine stanova s uglavnom lošom izolacijom, pa volim reći da samo malo naćulim uši i čujem kroz zidove raznorazne teme, životne situacije… Moglo bi se reći da živim u jednom inspirativnom kvartu. Osim što pišem i snimam u svom studiju, u posljednje vrijeme trčim, i na tom trčanju događaju se čuda. Navire inspiracija, ideje, riječi i slike, koje zabilježim u mobitel, a nakon povratka kući neke od tih slika prebacim u stihove. Treba reći kako je topla voda odavno izmišljena, točnije svi akordi su već iskorišteni, ali emocija je ta koja je najvažnija u procesu stvaranja i ako nju pogodiš – onda je to bingo! Svojim tekstovima nikome ne nastojim biti savjetnik, već sam sebe filtriram kroz pjesmu - kaže Dečak te naglašava kako u većini svojih pjesama pronalazi samog sebe, pa tako i u najnovijoj.

Kako sam glup!

– Svakodnevno se nalazimo u situacijama kad stanemo pred ogledalo i kažemo si: "O Bože, kako smo glupi!" Ja sam to učinio baš neko jutro, nakon tuluma kod prijatelja glazbenika gdje smo se porječkali oko neke pjesme, gubeći vrijeme na glupu raspravu koja nam u životu ništa ne znači. Kasnije smo se, naravno, svi pomirili, ali ujutro sam se probudio upravo s tom mišlju u glavi – prisjetio se nedavnih nesuglasica i zaključio: Život je toliko užurban da ne stignemo ili ne želimo zaustaviti se, prodiskutirati i jedno drugome reći - oprosti. Sve je tako jednostavno, a mi nepotrebno kompliciramo – kaže Dečak.

Glazbu i tekst za ''Kako smo glupi'' napisao je Ivan Dečak, a produkciju potpisuju Pavle Miholjević i Jura Ferina. Uz singl snimljen je i spot u režiji Filipa Gržinčića, a jedna od kulisa za snimanje bio je novi mural riječkog umjetnika Vladimira Tomića Moska nazvan ''Ne mogu vidjeti dok ne prestanem gledati''.

PIXSELL

Uz novi singl, nakon rođendanskog koncerta na Šalati kojim su proslavili 25 godina djelovanja na domaćoj glazbenoj sceni, Vatra će 19. listopada u Zagrebu održati ekskluzivan akustični koncert u Klubu kazališta Komedija - Kontesa. Usporedno u studiju dovršavaju svoj 11. studijski album, a istovremeno se miksa album s velikog koncerta na zagrebačkoj Šalati koji treba izići do kraja godine. Dovršen je i album remiksova koji moraju stopirati jer ne mogu izbaciti sve u isto vrijeme.

PIXSELL
PIXSELL