Daniel Day-Lewis attends a press conference for 'Phantom Thread' Daniel Day-Lewis attends a press conference for 'Phantom Thread' in Athens"n"nFeaturing: Daniel Day-Lewis"nWhere: Athens, Greece"nWhen: 01 Feb 2018"nCredit: Papadakis Press/WENN.com"n"n**Not available for Publication in Greece, Cyprus** GPC /WENN/PIXSELL
PIXSELL
3.10.2024., 13:37
NOVI FILM NAKON SEDAM GODINA

D. Day-Lewis se vraća iz mirovine

Slavni engleski glumac Daniel Day-Lewis vraća se iz glumačke mirovine nakon sedam godina izbivanja, i za to ima poseban razlog. S filmom "Phantom Thread" iz 2017. Paula Thomasa Andersona objavio je da mu je to posljednja uloga i da je odluka o kraju karijere konačna. Jednom je to već učinio, zamijenivši svoje glamurozno zanimanje vrlo skromnim i gotovo bizarnim, od 1997. do 2000. godine bio je šegrt kod – doduše znamenitog – firentinskog postolara Stefana Bemera, čije su cipele nosili slavni ljudi poput Julija Iglesiasa i Day-Lewisova kolege Andyja Garcije. Vratio se iz te polumirovine, zaigrao u Scorseseovu povijesnom remek-djelu "Gangs Of New York" i zaradio treću nominaciju za Oscara. Poslije je ostvario još nekoliko iznimnih nastupa uključujući "There Will Be Blood" i "Lincoln", za koje je u oba slučaja osvojio Oascara za glavnu mušku ulogu. S obzirom na to da je tu nagradu zaradio još davne 1990., za "My Left Foot", Daniel Day-Lewis jedini je glumac u povijesti kojem je pošlo za rukom da osvoji tri Oscara u kategoriji glavne muške uloge. Sa 60 navršenih godina odlučio je da mu je dosta, te uskratio svijet za svoju sjajnu vještinu.

Što je radio posljednjih sedam godina, nije baš poznato, jer je našao život daleko od velegradova poput New Yorka i Londona, te sa sinovima i suprugom, filmašicom Rebeccom, kćeri slavnog američkog pisca Arthura Millera, živi pokraj gradića Wicklow, 50-ak kilometara južno od Dublina.

Poseban razlog izlaska iz mirovine jest činjenica da film u kojem će nastupiti režira jedan od njegova tri sina. Ronan Day-Lewis je diplomand Yalea, i osim za filmima talenta i za slikanje. Njegov cjelovečernji igrani filmski debi nosi naziv "Anemone", riječ je o kompleksnoj priči o obiteljskim odnosima, posebno očeva i sinova. Koliko je to zapravo obiteljski posao, sugerira i činjenica da scenarij potpisuju upravo Ronan i Daniel, sin i otac.

Film je već u fazi snimanja, snima se u Manchesteru, a uz Day-Lewisa na velikom ekranu gledat ćemo Seana Beana, Samanthu Morton, Samuela Bottomleya i Safiu Oakley-Green.