epa10903601 Sotheby's auction house staff with Pablo Picasso's 'Femme a la montre' (1932) during Sotheby's Frieze Week Exhibitions in London, Britain, 06 October 2023. The artwork is expected to fetch between 120 million euros at the auction taking place on 12-13 October. EPA/ANDY RAIN
EPA
2.10.2024., 13:10
ŠEST MILIJUNA EURA

Picassova slika bila u podrumu

Slika koju je pronašao talijanski trgovac starim predmetima čisteći podrum kuće na Capriju originalan je portret koji je naslikao španjolski slikar Pablo Picasso, utvrdili su talijanski stručnjaci. Nakon što ga je 1962. slučajno pronašao u podrumu, Luigi Lo Rosso platno je ponio sa sobom kući u Pompeje, gdje je sljedećih nekoliko desetljeća visjelo na zidu dnevne sobe premda je njegova supruga sliku smatrala "užasnom", piše Guardian.
Obitelj je odlučila potražiti savjet tima eksperata. Nakon višegodišnjeg istraživanja Cinzia Altieri, grafologinja i članica znanstvenog odbora Zaklade Arcadia, koja se bavi procjenama, restauracijama i atribucijama umjetničkih djela, potvrdila je da je potpis na slici autentičan. Danas se vrijednost ovoga Picassova djela procjenjuje na šest milijuna eura.