Dora Pejačević, monografija
ŠK
1.10.2024., 15:16
MONOGRAFIJA “DORA PEJAČEVIĆ”

Dirljiva priča o ljubavi i nadi, buntovnom duhu i izvanrednom umu najveće hrvatske skladateljice

Svojevrsno prokletstvo krije se u činjenici da životopis Dore Pejačević nije samo određivao nego i zasjenjivao njezin skladateljski opus; priča o buntovnoj mladoj grofici prosječnom je slušatelju zanimljivija od njezinih partitura

Nakladnička kuća Školska knjiga objavila je monografiju "Dora Pejačević - Životi i svjetovi" Domagoja Marića, koja sadržava manje poznate i nepoznate podatke o hrvatskoj skladateljici i plemkinji, kao i pisma i članke pronađene tijekom istraživanja u domaćim i europskim ustanovama.

Europski arhivi

Kako ističe nakladnik, Dora Pejačević prva je moderna hrvatska skladateljica, koja je najpoznatije ime domaće skladateljske scene u međunarodnom kontekstu. Autor knjige Domagoj Marić ističe kako je ona svojom pojavom i skladateljskim radom jedinstvena osoba na hrvatskoj i široj glazbenoj sceni.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Monografija je rezultat znanstvenog rada i muzikoloških istraživanja u europskim i hrvatskim arhivima te raznim ustanovama u Dresdenu, Münchenu, Beču, Pragu, Zagrebu, Našicama i Osijeku, u kojima je uz autora sudjelovalo nekoliko suradnika. Knjiga ima sedam poglavlja te sadržava fotografije koje omogućuju uvid u Dorin život, ali i u političku, društvenu i kulturnu povijest Hrvatske.

U monografiji su, dodaje nakladnik, ujedinjeni svi životi nekonvencionalne plemkinje čija djela danas izvode ugledni europski orkestri poput Simfonijskoga orkestra BBC-ja i Gewandhaus orkestra iz Leipziga, opisuju izdavači. Prema Marićevim riječima, "svojevrsno je prokletstvo Dore Pejačević u tome što njezin životopis nije samo određivao nego i zasjenjivao njezin skladateljski opus", a priča o buntovnoj mladoj grofici prosječnom je slušatelju zanimljivija od njezinih partitura. Napomenuvši da se posebno zanimanje za njezinu glazbu javilo prošle godine, kad se obilježavala stota obljetnica njezine smrti, nakladnik podsjeća da je u posljednjih sto godina skladateljica prešla put od potpunog zaborava do popularnosti. Mnogi su glazbeni umjetnici uvrstili njezina djela u programe svojih koncerata u posljednjih dvadesetak godina, a o njoj pišu i mnogobrojni glazbeni publicisti i muzikolozi.

Dora Pejačević, monografija
ŠK

- Nakon renesanse njezine glazbe Dora Pejačević ovom je knjigom ponovno oživjela kao intrigantna osoba nestandardnog života, i onog prije i onog nakon smrti - smatra recenzentica Nada Bezić.

Skladateljičin život opisan je u sedam poglavlja knjige u kojoj su objavljena i pisma, novinski članci i ostali tekstovi izvorno objavljeni u raznim izvorima na stranim jezicima, a u njoj je objavljen i niz fotografskih priloga iz hrvatskih i međunarodnih arhiva te privatnih zbirki.

Dora Pejačević, monografija
ŠK

Razna tumačenja

- Dora Pejačević bila je iznimno nadarena, ali i složena osoba te bi svako pojednostavnjivanje njezine višeslojne osobnosti skladateljici nanijelo nepravdu. Čak i onome tko ne zna ništa o njezinu stvaralaštvu i burnome životnom putu ova će knjiga otkriti zanimljivu i tankoćutnu osobu koja zaslužuje da joj se posvetimo - ističe autor knjige te dodaje da se suvremeni čovjek itekako s njom može poistovjetiti. Prema njegovim riječima, skladateljica je imala "buntovnička društveno-politička stajališta, a da nije pripadala plemićkoj obitelji Pejačević, dodaje, vjerojatno ne bi bila profesionalna skladateljica".

Dora Pejačević, monografija
ŠK

Skladateljičin se lik u posljednjih sto godina različito tumačio, ovisno o aktualnom društveno-političkom trenutku. Za razliku od ostalih hrvatskih skladatelja, o kojima se mišljenja u pravilu nisu mijenjala, Dora Pejačević u jednom je trenutku bila socijalistica, u drugom kontesa, a u trećem LGBT osoba.

- Svako je vrijeme o Dori Pejačević govorilo svojim jezikom - ističe nakladnik. Priprema se i izdanje monografije na engleskom jeziku.