OPATIJA, 29. 09. 2024. - 36. ekološka akcija Think Green – Opatija 2024, ronioci čiste podmorje na mulu u Opatiji, Mul, luka, Opatija SNIMIO: VEDRAN KARUZA

36. ekološka akcija Think Green – Opatija 2024

VEDRAN KARUZA
30.9.2024., 13:43
THINK GREEN U OPATIJI

U akciji za čistije dno Jadrana i osječki ronioci

Čovjek ne može vjerovati što sve završi pod vodom, a zagađuju je čak i oni koji imaju jahte

Ronilački klub "Roniti se mora" ponovo je podigao svoju zastavu Think Green u Opatiji, gdje se, na molu, održala 36. ekološka akcija "Think Green – Opatija 2024". Bio je to nastavak prepoznatljive i društveno odgovorne ekološke akcije u kojoj taj klub s iznimnim entuzijazmom, te uz pomoć volontera i partnera, organizirano već 14 godina čisti morske i slatkovodne površine, provodeći edukaciju djece i svih zainteresiranih za očuvanje životinjskog i biljnog svijeta te okoliša u cijelosti.

Također, ekološki osviješteni ronioci u pratećem programu na mlađe generacije prenose znanja o ronjenju kao disciplini, opremi i važnosti odgovornog pristupa prirodi. Ekološkoj akciji su se odazvali ronioci i volonteri iz svih krajeva Hrvatske u želji da podmorje Opatije i Voloskoga te lučica Dražica i Portić bude što čišće, a u drugom su se dijelu akcije u taj koristan program uključila i djeca iz Društva Naša djeca Opatija, koja i inače, djelujući kroz Dječje gradsko vijeće, upozoravaju na problematiku onečišćenog mora i okoliša, te su po okončanju akcije bacila u more kugle s efektivnim mikroorganizmima, koje ga dodatno oplemenjuju.

Među volonterima našli su se i članovi iz Ronilačkog centra Osijek Marija Lišnjić, Dijana Torić i Mirko Vrgoć. Dopredsjednik RCO-a Andrej Slivka kaže da se rado uključuju u ekološke aktivnosti. Slivka je inače glavni instruktor u RCO-u, koji okuplja pedsetak aktivnih ronioca koji se bave ovakvim aktivnostima i uvijek su se spremni odazvati.

- Mi i inače rado, uvijek volonterski, pomažemo, i nije nam problem prijeći ni tisuću kilometara kada su ovakve stvari u pitanju. Godišnje odradimo i tridesetak akcija, po cijelom Jadranu, ali i na kontinentu. Nedavno smo imali akciju u Baranji, u Kotlini, na području općine Kneževi Vinogaradi, čistili smo neka tri izvora, u biti malo jezero. Ronimo doslovno stalno, samo ne kada je led - priča nam instruktor Slivka.

Osječki ronioci i sami provode edukacije, tečajeve ronjenja, promoviraju ronjenje i normalne svjetonazore koje dijele s mnogima. Time, ističe Slivka, nastoje utjecati na smanjenje urušavanje ekologije.

- Nećete vjerovati što sve završi pod vodom, od masivnog otpada, frižidera do aparata iz kućanstva, boca i sitnog otpada. Nema čega nema, a bude toga svagdje, bacaju s brodova, jahti... Katastrofa - upozorava Slivka. 

OPATIJA, 29. 09. 2024. - 36. ekološka akcija Think Green – Opatija 2024, ronioci čiste podmorje na mulu u Opatiji, Mul, luka, Opatija SNIMIO: VEDRAN KARUZA

36. ekološka akcija Think Green – Opatija 2024

VEDRAN KARUZA