citrus jedi
Ustupljena fotografija
29.9.2024., 18:30
za jači imunitet

Jesen možete dočekati puni energije: Fizičkom aktivnošću i i odabranim namirnicama pomoći ćete organizmu u borbi protiv prehlada

Početak jeseni donosi sa sobom povratak uobičajenim obvezama – posao, škola, svakodnevne aktivnosti. No s promjenom godišnjeg doba dolazi i promjena u našim tijelima, koja se moraju prilagoditi hladnijem vremenu i povećanoj izloženosti virusima i bakterijama. Održavanje snažnog imuniteta ključno je za izbjegavanje sezonskih bolesti i održavanje visoke razine energije. U nastavku se fokusiramo na važnost fizičke aktivnosti, pravilnu prehranu i nekoliko dodatnih savjeta koji će vam pomoći da ojačate svoj imunitet te budete spremni za sve izazove koje jesen donosi.

Fizička aktivnost

Redovita fizička aktivnost jedan je od najboljih načina da ojačate svoj imunitet. Vježbanje ne samo što poboljšava cirkulaciju i pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine nego i potiče limfni sustav, koji je ključan za borbu protiv infekcija. Evo nekoliko vrsta aktivnosti koje su posebno korisne: kardiovježbe poput trčanja, biciklizma ili brzog hodanja pomažu u povećanju srčane frekvencije i poboljšanju cirkulacije, što omogućuje imunosnim stanicama da se brže kreću kroz tijelo. Vježbe snage poput dizanja utega ili treninga s vlastitom težinom pomažu u održavanju mišićne mase i smanjenju upalnih procesa u tijelu. Joga i pilates ne samo što pomažu u smanjenju stresa nego i potiču ravnotežu i fleksibilnost, što može pridonijeti općem osjećaju dobrobiti i jačanju imuniteta. Preporučuje se najmanje 150 minuta umjerene vježbe tjedno, ali ključno je da pronađete aktivnosti koje volite i koje možete redovito prakticirati. Prehrana igra ključnu ulogu u održavanju jakog imuniteta. Tijelo treba raznovrsne hranjive tvari kako bi funkcioniralo optimalno i borilo se protiv infekcija.

Evo nekoliko namirnica koje biste trebali uključiti u svoju prehranu: citrusi, naranče, limuni, grejp i mandarine, bogati su vitaminom C, koji pomaže u povećanju proizvodnje bijelih krvnih stanica, ključnih za borbu protiv infekcija. Češnjak je poznat po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, prirodni je pojačivač imuniteta. Dodajte ga u jela kako biste iskoristili njegove benefite.

Đumbir pomaže u smanjenju upale i može ublažiti simptome prehlade. Đumbir je izvrstan u čaju ili kao dodatak smoothieju. Probiotici u jogurtu potiču rast dobrih bakterija u crijevima, koje su ključne za zdrav imunosni sustav. Birajte jogurt sa "živim i aktivnim kulturama". Zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i brokule bogato je vitaminima A, C i E te antioksidansima, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja. Usto, važno je piti dovoljno vode kako biste održali hidrataciju i pomogli tijelu u ispravnom funkcioniranju.

Odrasli trebaju 7 - 9 sati sna svake noći.

San i vitamini

Nedostatak sna može oslabiti imunosni sustav i povećati osjetljivost na bolesti. Dugotrajni stres može negativno utjecati na imunitet. Prakticirajte tehnike opuštanja poput meditacije, dubokog disanja ili šetnje u prirodi. Redovito pranje ruku i održavanje osobne higijene pomaže u sprječavanju širenja infekcija, osobito u sezoni prehlade i gripe. Ako ne možete dobiti sve potrebne hranjive tvari iz hrane, razmislite o dodatcima prehrani, poput vitamina D i cinka, koji su poznati po svom pozitivnom učinku na imunitet.

Početak jeseni donosi nove izazove, ali s pravim pristupom možete održati svoj imunosni sustav snažnim i spremnim za sve što dolazi. Redovita fizička aktivnost, uravnotežena prehrana bogata hranjivim tvarima, adekvatan san i smanjenje stresa ključni su za jačanje imuniteta. Uz ove savjete, jesen možete dočekati zdravi i puni energije, spremni za povratak na posao i u školu. n