Karolina Lisak Vidović
HRT
26.9.2024., 15:15
EKSKLUZIVA SA SLAVNIM KNJIŽEVNIKOM

Murakamijevo pismo hrvatskim čitateljima

Planetarno slavan kao rijetko koji pisac danas, Haruki Murakami prava je književna zvijezda. Knjige mu se prodaju u višemilijunskim nakladama, karte za njegove nastupe nestanu u trenu, čitatelji lete s drugih kontinenata samo da ga čuju kako govori. Upravo je slavni japanski književnik ekskluzivno za emisiju "Što je klasik" napisao pismo hrvatskim čitateljima.

- Književnost na najneposredniji i vrlo emotivan način povezuje i najudaljenije kulture nudeći nam spoznaju da smo svi isti ljudi, s istim strahovima, ljubavima, snovima i da si uvijek svi zapravo postavljamo ista pitanja. Murakami, poznat baš po tim temama i po tome što u svojim djelima ostavlja mnoga pitanja otvorena za razmišljanje, jedan je od najomiljenijih stranih pisaca u Hrvatskoj, a zbog vrijednosti njegova opusa i statusa koji ima u literarnom svijetu sjajna je tema naše emisije koja se bavi književnim klasicima. Upravo zato što znamo da je piscima najvažnije da budu čitani i da se uvijek raduju imati neki kontakt sa svojim čitateljima, palo nam je na pamet kontaktirati ga i zamoliti da svojim čitateljima u Hrvatskoj napiše pismo, da im se direktno obrati. Baš onako starinsko pismo, kakva smo nekad pisali i dobivali, i za kakvima, priznajmo, ponekad nostalgično čeznemo. U ostvarivanju kontakta sa slavnim japanskim piscem, kojeg svakodnevno opsjedaju novinari sa svih strana svijeta, nesebično nam je pomogao diplomat i pisac, bivši veleposlanik RH u Japanu, ak. Drago Štambuk, na čemu smo mu iznimno zahvalni. Murakamiju se svidjela ideja i vrlo brzo dobili smo njegovo pismo za naše gledatelje, hrvatske čitatelje, neveliko obujmom, a tako važno značenjem i lijepom porukom koju nam je napisao. Budući da znamo koliko obožavatelja Murakami ima po cijelome svijetu, da čitatelji stoje u redovima ne bi li kupili njegov novi naslov te da kritičari stalno ističu kako će mu, prije ili poslije, biti dodijeljena Nobelova nagrada za književnost, ponosni smo i počašćeni da smo dobili Murakamijevo pismo - rekla je Karolina Lisak Vidović, urednica i voditeljica emisije.

U ponedjeljak, 30. rujna, u 21.05 na Trećem programu HRT-a ne propustite emisiju "Što je klasik" i doznajte što u svome pismu Murakami poručuje hrvatskim čitateljima.