Drugi čin
Ustupljena fotografija
25.9.2024., 16:16
PREDSTAVLJEN PROGRAM

Jesen u Pučkom otvorenom učilištu Slatina: Raznovrstan program za ljubitelje filmske, ali i kazališne umjetnosti

Francuski filmovi, hrvatska filmska klasika, kazališne večeri, mala scena…

Danijela Fabric Fabijanac, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina, u čijem sastavu djeluje i Kino Slatina, na konferenciji za novinare predstavila je niz filmskih i kazališnih programa u okviru manifestacije "Jesen u Pučkom otvorenom učilištu Slatina".

Ravnateljica POU Slatina prvo je izvijestila da je Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Hrvatskom mrežom neovisnih kinoprikazivača pokrenuo novi projekt Dani filmske pismenosti u kinu, koji u kinematografe donosi edukativne programe namijenjene učiteljima, nastavnicima i profesorima koji predaju o filmskoj umjetnosti, vode izvannastavne aktivnosti ili filmske školske družine. Nakon prve aktivnosti u Koprivnici, sljedeća edukacija najavljena je za srijedu, 2. listopada, u Daruvaru za područje tri županije.

Ovogodišnji filmski program Rendez-vous au cinema započeo je 19. rujna i trajat će do 19. listopada, a program sadrži šest filmova koji će biti prikazani u čak 40 nezavisnih kina diljem Hrvatske. U Slatini su već prikazani filmovi Velika pustolovina, 440 udaraca i Sitnice koje život znače, a tijekom predstojećeg vikenda na programu slatinskoga kina su komedija Drugi čin iz 2024. godine, dokumentarni film Godine super osmice iz 2022. i animirani film za djecu Široko i Kraljevstvo vjetrova iz 2023. godine. Program je realiziran u partnerstvu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra.

"Bajka sva od šećera"

"Bajka sva od šećera"

Ustupljena fotografija

Obilježavajući Svjetski dan audiovizualne baštine, od 24. do 27. listopada 2024., Kino Slatina u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom prikazat će hrvatske filmske klasike za sve uzraste. Bit će to filmovi Tajne starog tavana, U raljama života, Kud puklo da puklo te Za sreću je potrebno dvoje. Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se 27. listopada od 2005. godine, a budući da su mnogi zvučni zapisi, pokretne slike i drugi audiovizualni materijali nepovratno izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti, toga dana posebna se pozornost daje podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje i upozorava na potrebu njihove zaštite.

U Slatini će od 12. do 14. studenoga biti održana Jesenska konferencija Kino mreže, Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, koju zajednički organiziraju Kino mreža, Pučko otvoreno učilište Slatina i Hrvatski audiovizualni centar. U sklopu konferencije bit će održana i redovna sjednica Skupštine Kino mreže. Tako će Pučko otvoreno učilište Slatina drugi put, nakon Zimskog sajma filma 2019. godine, ugostiti predstavnike kinematografa Kino mreže, Hrvatskog audiovizualnog centra, distributere i producente. Tom će Jesenskom konferencijom također biti obilježena jubilarna obljetnica, deset godina rada Kino mreže.

Slatinske kazališne večeri ove godine počinju 23. listopada predstavom Tražim razlog braka u izvedbi Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci u režiji Jasmina Novljakovića. Dana 7. studenoga varaždinski Teatar Kerekeš izvest će predstavu Ja trudnica u režiji Jana Kerekeša, 21. studenoga Kazalište Virovitica izvest će predstavu U agoniji koju je režirao Dario Harjaček, a Gradsko amatersko kazalište Leo Srdoč Slatina 25. studenoga izvest će komediju Tihi kućni obrt u režiji Ivana Baltića. Slatinske kazališne večeri zaključit će 5. prosinca predstava Halatafl u režiji Darka Milasa i Borisa Svrtana, u izvedbi zagrebačkog Teatrina Grdelin.

Slatinska mala scena započinje 17. listopada predstavom Tko sam, što sam u izvedbi splitske Produkcije Z (za vrtićarce), a tijekom manifestacije do 29. listopada u Slatini će gostovati zagrebačka Produkcija Teatar Cirkus Punkt s predstavom i radionicom Generacija X Y Z (za 5. i 6. razred), koprodukcija Kazališta Virovitica i GK Joza Ivakić Vinkovci s predstavom Bajka sva od šećera (za niže razrede), GK Joza Ivakić Vinkovci s predstavom Tražim razlog braka (za srednje škole) te Kazališna družina I. Brlić-Mažuranić iz Slavonskog Broda s predstavom Čovjek i život (za 7. i 8. razred). n