PETAR ŽARKOVIĆ
23.9.2024., 08:00
17. MILJEVAČKI DANI KUKURUZA

Smotra hrvatskog i slovačkog folklora te narodnih običaja

Vrijedni domaćini prikazali su tradicionalnu ručnu berbu i komušanje kukuruza

Matica Slovačka Miljevci organizirala je tradicionalne, 17. milljevačke dane kukuruza, smotru folklora i narodnih običaja slovačke nacionalne manjine. U hrvatsko-slovačkom domu u Miljevcima, u općini Nova Bukovica, svu raskoš slovačkih i hrvatskih narodnih nošnji, pjesama i običaja svojim nastupom pokazali su članovi pjevačko-plesnih skupina ogranaka Matice slovačke iz Osijeka, Jurjevca u općini Punitovci, Zokova Gaja u općini Zdenci i Miljevaca, a nastupila su i kulturno-umjetnička društva Crnac, Voćin i Dika iz Slatine te učenici područne škole u Miljevcima.

PETAR ŽARKOVIĆ

U uvodnom dijelu programa sve sudionike pozdravila je predsjednica Matice slovačke Miljevci Jasna Matota, koja je izrazila veliko zadovoljstvo što se u tako malom mjestu kao što su Miljevci okupio tako velik broj posjetitelja.

– U svibnju ove godine bili smo domaćini 28. dječje smotre slovačkog folklora Republike Hrvatske, i bila nam je izuzetna čast što nam je dano povjerenje da mi organiziramo tako veliku manifestaciju. Ove godine očekuje nas još jedan važan događaj, a to je proslava 20 godina Matice slovačke Miljevci 29. prosinca, pa vas sve pozivam da dođete i s nama proslavite rođendan naše Matice – rekla je predsjednica Matota i zahvalila svima koji su pomogli u organizaciji 17. miljevačkih dana kukuruza, pokroviteljima i sponzorima, gostima i posjetiteljima na dolasku, a najviše aktivnim članovima Matice i voditeljima, koji su uložili mnogo truda i vremena u radionice, koreografije, učenje pjesama i plesa, uređenje hrvatsko-slovačkog doma i njegova okoliša te pripremu i posluživanje kolača, jela i pića. Posebnu zahvalu uputila je roditeljima, koji čuvaju naslijeđeno kulturno blago i svojoj djeci prenose slovačke običaje, a zahvalila je i Josipu Dorčaku za poklonjena mala drvena starinska kola.

PETAR ŽARKOVIĆ

Prisutne su također pozdravili predsjednik Saveza Slovaka Hrvatske Mirko Vavra, koji je izrazio zadovoljstvo radom Matice u Miljevcima i osnivanjem novih ogranaka Matice slovačke u Hrvatskoj, predsjednik Općinskog vijeća Nove Bukovice Franjo Kraljik, koji je zahvalio osnivačima što su pokrenuli Miljevačke dane kukuruza ne znajući da će oni prerasti u ovakvu manifestaciju, i načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun, koji je nazvao Maticu slovačku u Miljevcima biserom novobukovačke općine i članovima čestitao na uspješnom radu. Čast da otvori 17. milljevačke dane kukuruza pripala je virovitičko-podravskom dožupanu Mariju Klementu, koji je istaknuo da je miljevačka Matica ovom manifestacijom napravila brend za koji se čuje diljem Hrvatske i koji je ponos Virovitičko-podravske županije.

PETAR ŽARKOVIĆ

Manifestacija je počela veselim i pjesmom popraćenim dolaskom članova miljevačke matice od hrvatsko-slovačkog doma do samo stotinjak metara udaljenoga kukuruzišta, gdje su vrijedni domaćini prikazali tradicionalnu ručnu berbu i komušanje kukuruza. Dakako, bila je to prigoda i za kušanje kolača i drugih delicija od kukuruznog brašna, koje su pripremile vrijedne Miljevčanke, a za sve vrijeme manifestacije one su pržile lepinje, za koje su umijesile tijesto od 50 kilograma brašna. Kao i uvijek, bilo je kuhanog kukuruza, koji se kuhao u dva velika kotla. Članice Matice slovačke iz Miljevaca pripremile su i izložbu svojih rukotvorina, a štand prepun umjetnog cvijeća, ručnih radova i različitih ukrasa imale su i članice Udruge žena Crnac.

PETAR ŽARKOVIĆ

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije bili su Savez za nacionalne manjine RH, Savez Slovaka Hrvatske, a supokrovitelji Općina Nova Bukovica i Virovitičko-podravska županija.

Matica Slovačka Miljevci osnovana je 2004. radi promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta slovačke nacionalne manjine u svojoj sredini u Hrvatskoj. Svojim djelovanjem osobito njeguje kulturnu tradiciju svoje pradomovine, nastojeći očuvati jezik, pjesme, plesove i narodne običaje. Svojim plesno-pjevačkim skupinama nastupaju diljem Hrvatske, a nastupili su i u televizijskoj emisiji "Lijepom našom". Miljevčani su 2009. posjetili pradomovinu Slovačku.

PETAR ŽARKOVIĆ