SNJEŽANA FRIDL
23.9.2024., 08:15
KULTURNO-POVIJESNA MANIFESTACIJA

Oživljena bitka za otete kmetice iz 1385. godine

Posjetitelji su imali priliku uživali u prikazu bitke hrvatskih

i ugarskih plemića, okušali se u streličarstvu, mačevanju...

U perivoju miholjačkih dvoraca Prandau-Maialth održana je srednjovjekovna manifestacija Ustanak hrvatskih velikaša, u organizaciji Povijesne udruge Mailath i suorganizaciji KUD-a "Matija Gubec" iz Donjeg Miholjca.

Srednjovjekovna prošlost oživljena je atraktivnim i raznovrsnim programom, te su posjetitelji mogli uživati u prikazu bitke hrvatskih i ugarskih plemića, okušati se u streličarstvu, mačevanju, pisanju perom (kaligrafiji) i drugim zanimljivim radionicama specifičnima za srednji vijek.

SNJEŽANA FRIDL

Vitešku opremu i razne druge srednjovjekovne predmete, ali i viteške vještine demonstrirali su kostimirani članovi Reda vitezova Ružice grada iz Orahovice, Viteškog reda svetog Nikole iz Varaždina, Udruge Mutila iz Medulina, Reda Zlatnog hmelja iz Zagreba, Viteškog reda Zmaja iz Šikloša, Vitezovi Zlatne Kune iz Osijeka te Streličarska udruga Knez Domagoj i KUD "Matija Gubec" iz Donjeg Miholjca. Uprizorili su i srednjovjekovnu bitku naroda i plemića iz 1385. godine.

SNJEŽANA FRIDL

- Grupa trgovaca jednoga je dana krenula u Osijek prodavati medovinu. Dok je išla putem, zaskoče ju drumski razbojnici, navale na nju te ju opljačkaju. Drumski razbojnici nestanu u šumi. Medovina im bijaše toliko fina da iskapiše sve do zadnje kapi, te pripiti zaspu u polju. U ranu zoru seljaci dođu u polje i probude drumske razbojnike, te ih pozovu raditi. Međutim, razbojnici oteturaju u šumu, a seljaci se predaše sabiranju ljetine. Kosi se žito, vežu snopovi. No skupina ugarskih plemića napadne kmetove, zapali ljetinu i otme žene i djevojke. Ljutiti kmetovi odluče nešto poduzeti i zatraže pomoć drumskih razbojnika. Zajedno krenu u pohod osloboditi otete kmetice. No dobro naoružani ugarski plemići ih nadvladaju. Očajni kmetovi obrate se domaćim plemićima, koji im odluče pomoći. Na širokoj poljani počnu pregovori hrvatskih i ugarskih plemića o vraćanju kmetica, ali neuspješno. I počne bitka u kojoj hrvatski vitezovi poraze neprijatelja i oslobode otete kmetice - priča je to o pobjedi hrabrih hrvatskih plemića iz 1385. godine.

L

L

SNJEŽANA FRIDL

Osim posjetitelja bila je zadovoljna i Mirjam Ćosić, predsjednica Povijesne udruge Mailath Donji Miholjac, pod čijom je redateljskom palicom održana srednjovjekovna manifestacija. Ove godine bila je bogatija za bohurt, borilačku vještinu čeličnim tupim oružjem karakterističnim za srednji vijek.

- Svake godine nastojimo uprizoriti neku bitku u istočnoj Slavoniji iz vladavine ugarske kraljice Marije, te ponuditi nešto novo. Tako smo posjetiteljima ove godine predstavili bohurt, povijesnu bitku u oklopima i oružjem, koju je uprizorila Udruga Mutila iz Medulina - rekla nam je Mirjam Ćosić.

SNJEŽANA FRIDL

Program je pratio i gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić.

- Ustanak hrvatskih velikaša proteklih godina razvio se u jednu od najvažnijih i najreprezentativnijih manifestacija u gradu. Program je odličan i pravi razlog za opuštanje s obitelji, rodbinom ili prijateljima u ''Šervudskoj šumi'' - slikovito je rekao gradonačelnik Aladić.

SNJEŽANA FRIDL

- Redovito dolazimo u Donji Miholjac i to nam je, iskreno, jedan od najdražih srednjovjekovnih eventa u Hrvatskoj na kojem nastupamo - izjavio je Davor Fabić, predsjednik Viteškog reda svetog Nikole Varaždin.

SNJEŽANA FRIDL

Srednjovjekovna manifestacija okončana je odličnom svirkom The Gardena, hrvatsko-mađarskog benda.

SNJEŽANA FRIDL