zbor Brevis
ELENA LUKIĆ
21.9.2024., 07:00
OSJEČKI KONCERT S ANSAMBLOM BREVIS

Švicarski je zbor otpjevao skladbu dobitnika Grammyja

U dokoljenicama i s tregerima, gosti su predstavili višejezičnu tradiciju

U svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta održan je koncert švicarskog muškog zbora Männerstimmen Basel i Vokalnog ansambla Brevis. Pod dirigentskim vodstvom maestre Antoanete Radočaj-Jerković i maestra Davida Rossela te uz klavirsku pratnju Davora Dedića, spoj boja ženskih i muških glasova potpuno je hipnotizirao publiku.

Preko interneta

Nagrađivani švicarski zbor prepoznatljiv po svojim tradicionalnim odorama trenutno je na turneji. Na osječki koncert dolazi nakon koncerta u Pečuhu, a sljedeća postaja je Tuzla. Suradnja s omiljenim osječkim vokalima dogodila se, kažu, preko interneta prije godinu dana, kada je Rossel otkrio Brevisice.

- Odabrao sam Brevis zbog dva razloga, prvenstveno jer je riječ o renomiranom i nagrađivanom ženskom zboru, a zatim i jer imamo određene rute na turneji. Prva postaja bila je u Mađarskoj, a sutra smo u Tuzli, regiji koja nije toliko poznata u Zapadnoj Europi. Tako sam pomislio da bi bilo odlično posjetiti Hrvatsku, ne poznata turistička mjesta u Dalmaciji i Istri, već Slavoniju, koja nije toliko popularna među pjevačima - i bila je savršeni izbor. Dosadašnja komunikacija s Brevisicama bila je odlična, lijepo su nas ugostili, imamo prekrasnu dvoranu u središtu Osijeka i zaista se radujem koncertu. Antoaneta nam je puno pomogla oko promocije, pa se nadam i velikom broju publike - rekao je Rossel.

Praznih mjesta na koncertu doista nije bilo, a gosti su oduševili pjesmama na čak četiri nacionalna jezika. Mogao se čuti francuski, talijanski i njemački na dijalektu specifičnom za regiju Basel, kao i retoromanski jezik, kojim se govori samo u dalekim švicarskim planinama. Otpjevali su teška, ali prekrasna djela Francisa Poulenca i skladbu "Time Is a River" Erica Whitacrea, američkog dobitnika Grammyja, koji ju je napravio samo za njih, što je ujedno i njegova prva kompozicija za potpuno muški zbor. Ostala imena na prestižnom popisu bila su Ēriks Ešenvalds, Ivo Antognini i Carl Rütti.

- Jako smo počašćeni što nam je Eric napisao djelo i presretni smo što ga možemo debitantno predstaviti osječkoj publici. Iako smo stigli tek jučer oko podneva, već smo istražili Osijek. Neki su posjetili Tvrđu i obalu Drave, a neki katedralu i stari dio grada. Potpuno smo očarani povijesnim zgradama i posebice tržnicom, svi su zboraši zadovoljni gradom. Volio bih definitivno ponovno surađivati s Brevisom ili da nas bar posjete u Švicarskoj. Savršeni smo par jer su ondje sve žene, a kod nas svi muškarci. Bilo bi prekrasno prezentirati i mješoviti zbor, to je bila inicijalna ideja, no raspored Brevisica je zaista pun. Nadam se da ćemo u budućnosti uspjeti ostvariti taj plan i održati još koncerata u Osijeku ili Švicarskoj. Kako naši kažu: U životu se uvijek dvaput susrećete. To bih zaista želio - naglašava Rossel.

švicarski muški zbor Männerstimmen Basel
ELENA LUKIĆ

Suradnja se nastavlja

Ugledni osječki zbor daleko je poznat po brojnim međunarodnim putovanjima, natjecanjima i suradnjama, a njih je, kaže Radočaj-Jerković, nikad dosta.

- Kada su nas pronašli na našim mrežama, vidjeli su da je riječ o zboru koji im kvalitetom odgovara. Najavili su nam mogućnost dolaska u Osijek u povodu njihove turneje, a mi smo, naravno, prihvatili ponudu da budu naši gosti. Ovaj je koncert najbolje od onoga što oni mogu ponuditi i dio onoga što mi možemo ponuditi. Dali smo im tako prednost da pjevaju veći dio programa, a mi samo uvodimo publiku hrvatskim autorima. Međunarodna suradnja je uvijek zanimljivo i novo iskustvo jer otvara prilike za neke buduće suradnje, iz svake iziđete bogatiji. Ljetos nas je, recimo, pozvao u Zagreb jedan američki zbor iz Detroita koji je dolazio na hrvatsku turneju i zajedno smo održali koncert. Lijepo je ipak i kada nam dolaze u goste. Drago nam je da je jedan ovako renomirani, uspješni zbor došao baš u Osijek jer je naš grad poznat kao grad zborova. Imamo izuzetno kvalitetne ansamble i zaista se nadam da će ovo biti tek početak naše suradnje - ističe Radočaj-Jerković.

Svi oni koji su propustili priliku ipak još stignu uživati u slavnim glasovima Brevisica, koje će nastupiti u subotu, 28. rujna, u povodu otvaranja nove Koncertne dvorane "Franjo Krežma".