EoTgrupa, bend


 

Demjan Rožman
20.9.2024., 07:11
Razgovor: Maja Kolarić (EoT)

Slušajte sebe, otvorite srce svijetu i život će vam pokazati put

Nedugo nakon što su izdali treći studijski album "Novo normalno", punk-rock/heavy trojka EoT predstavlja nam novi energični EP "Listen Up!", obojen duhom glazbe 90-ih i ranih 2000-ih, a neke od pjesama su predstavili prošli tjedan na Šalati kao gosti Baby Lasagne. EP se sastoji od pet pjesama na engleskom jeziku, te su kronološki nastale prije albuma, no bend je jedva čekao pravi trenutak da ih podijeli sa publikom. One kroz metafore govore o nadi, mentalnoj snazi, podižu svijest o gaslightingu i u konačnici govore o važnosti osobne slobode i individualnosti. Dvije pjesme napisao je Boris Kolarić, dvije Maja Kolarić, dok je na jednoj glazbu napisao Boris Kolarić, a tekst Maja Kolarić, kojoj smo postavili nekoliko pitanja.

Kada je i kako osnovan EoT?

- EoT je osnovan 2015. u postavi Boris Kolarić (gitara/vokal), Goran Glavač (bubnjevi/vokal) i ja (vokal/bass gitara). Svo troje smo već godinama svirali u bendovima i jednostavno je kliknuo momentum gdje smo odlučili krenuti u zajedničko putovanje. U tom sam trenutku svirala i pjevala u mom prvom bendu Me As Well te sam u nekoliko navrata "upadala" na bass gitari u Eclipse of Time, gdje su svirali Boris i Goran. Eclipse of Time je iza sebe imao album i nagrade na raznim natjecanjima. Jednog dana smo otišli na kavu i shvatili da jedino što ima smisla je da nastavimo putovanje zajedno jer smo imali isto poimanje predanosti te ljubavi prema glazbi koja je nadilazila granice žanrova, sve što nismo nalazili u radu s drugima. Boris i Goran su tom prilikom "ugasili" Eclipse of Time te zapravo, u nedostatku boljeg imena, uzeli smo početne inicijale Eclipse of Time kao podsjetnik na sve što smo dotad prošli da bi došli do ovog trenutka, a to je stvaranje nove priče pod imenom EoT.

Po čemu je tebi i Borisu najviše ostalo u sjećanju vrijeme provedeno u Manntri, što vam je donijelo to iskustvo?

- To je bilo jedno veliko iskustvo, pozitivno i negativno. Prošli smo od europskih turneja do Dore i Zagrebačkog festivala, naučili smo puno toga o baratanju organizacijom turneja, produkcijom izvedbe uživo, studijske produkcije i slično. Mi smo oduvijek bili ti koji su pisali pjesme, i Marko Purišić kada se kasnije opet pridružio, štakori u studiju reklo bi se, ali tu smo zapravo naučili i onaj poslovni dio koji nažalost ne možete saznati od nikoga i nikako nego na vlastitoj koži. Bilo je opeklina, ali su zarasle u čvršću kožu. Također smo naučili o tome kako ubuduće želimo baratati autorskim pravima. Prije bismo se uvijek nekako sramili i pustili da prođe ispod radara, kad smo izašli iz benda čak smo i pustili da drugi preuzmu zasluge, a radilo se o pjesmama koje su utkale Manntrin internacionalni put, ali i ostavile otisak i u Hrvatskoj. Ali to je ujedno naša pogreška jer smo po prirodi nenametljivi i dopustili smo da se to dogodi, te samim time smo naučili lekciju. Izuzetno nam je drago da se sve to dogodilo jer nas je poprilično izgradilo. Uvijek ćemo se sjećati zajedničkih trenutka "na cesti" kada smo umirali od smijeha i pričali gluposti od gladi, žeđi ili dosade, i u to ime želimo momcima svu sreću.

Nekadašnjem kolegi iz Manntre prošlu ste subotu gostovali na velikom koncertu na Šalati - kako je prošla ta svirka, kakvi su dojmovi?

- Prvo moramo Marku i cijeloj njegovoj ekipi čestitati na nevjerojatnom koncertu, vrhunskoj produkciji i odličnoj zabavi. Ponosni smo i sretni zbog njega zbog svega što je postigao, čast nam je bila opet dijeliti pozornicu. Bilo je predivno opet vidjeti poznata lica, prepričavati priče s turneja i nasmijati se. Na izvedbi samog koncerta nam je bilo fenomenalno, predstavili smo publici novi materijal i dobili puno novih pratitelja i fanova. Probudili smo se drugi dan i dočekala nas je hrpa poruka i videa od ljudi koji su nas gledali. Stvarno je bilo nevjerojatan osjećaj vidjeti kako publika uživa u našim pjesmama, sav trud koji se nalazio iza toga je odjednom imao smisla, jako smo sretni.

EoTgrupa, bend
Demjan Rožman

Kakva je trenutno situacija s rock i alternativnim bendovima u Karlovcu, postoje li mjesta za svirke?

- Moramo biti iskreni, nismo ažurni u praćenju karlovačke scene, prvenstveno jer ne nemamo vremena za izlaske. Ono što znamo je da smo jedan od dva autorska benda iz Karlovca koji su aktivni u stvaranju i izdavanju pjesama te live izvedbi, a drugi takav bend su Tight Grips. Došlo je do toga da smo prepoznali međusobnu predanost glazbenom zanatu te smo ostvarili suradnju koja je i na novom albumu; konkretno na pjesmi "Glas" nam gostuje Krešimir Ćurić, vokal i gitarist Tight Gripsa. Osobno bismo htjeli da karlovačka scena vrvi mladim bendovima koji imaju onu istu iskru koju smo mi imali kada smo bili klinci i još uvijek imamo. Kao mjesto gdje se redovito održavaju svirke istaknula bih Ziggy, gdje nas je Tihomir Ivka uvijek ugostio kada bismo imali promociju ili nekakav koncert bez povoda, što je uvijek bilo sjajno. Isto tako imamo karlovačke Dane piva koji ugošćuju aktualne i neke izvođače koji su već dugo na sceni. To je to što se tiče našeg saznanja.

"Novo normalno" vam je prvo izdanje u vašoj produkciji. Koliko je bilo zahjevno to što ste sami snimali i producirali i jeste li zadovoljni rezultatom?

- Bilo je poprilično zahtjevno, prvenstveno jer nitko od nas nije audio inžinjer, imali smo neka osnovna znanja o snimanju. Preuzela sam to na sebe, uložila u opremu i u znanje, te je zapravo prošlo dobre dvije-tri godine dok nismo imali nešto konkretno i dok nisam imala sve alate da se krene u snimanje i produkciju. Međutim, kada smo imali sve potrebno, išlo je sve samo od sebe i jedva smo dočekali trenutak kada će pjesme oživjeti. Jako smo zadovoljni rezultatom jer smo se prvi puta mogli posvetiti detaljima koje je nemoguće proći u studijskoj satnici osim ako imate veliki budžet za snimanje. Možemo sa sigurnošću reći da je ova produkcija naša najbolja dosad, zajedno sa miksom i masteringom, za što zaslužan Henrik Larsson.

O čemu govori vaš aktualni singl "Phoenix" i kako to da ste se odlučili novi EP snimiti na engleskom jeziku?

- "Phoenix" u metaforama govori o istinitoj priči gdje se postavlja pitanje - krenuti ispočetka težim putem, iako su šanse za nekakav pomak ili uspjeh minimalne, ili nastaviti put samozavaravanja i buditi se s težinom na srcu znajući da tu gdje ste sada ne pripadate? Poruka pjesme je da slušate sebe, otvorite srce svijetu i život će vam pokazati put, uzdignuti vas iz pepela poput feniksa. Zapravo smo se odlučili na engleski jezik zbog toga što želimo ponuditi više toga i za publiku izvan granica Hrvatske.

Imate li još ugovorenih nastupa?

- Sljedeći koncert imamo u PriMarius pivovari 12. listopada, a 19. listopada je promocija albuma i EP-a u Palachu u Rijeci, gdje nam je support Tight Grips.