snimio Davor KIBEL,Osijek, 05.11.2012. trg Ante Starčevića, slobodnjak, trudnica, trudnoća, ilustracija
DAVOR KIBEL
19.9.2024., 11:23
NOVA OTKRIĆA

Trudnoća moće promijeniti ženski mozak

Trudnoća izaziva goleme, već poznate promjene u ženskom tijelu, a nova studija pokazuje da mozak također prolazi kroz velike promjene, neke prolazne, a neke dugotrajne.

Znanstvenici su rekli da su po prvi put mapirali promjene koje se odvijaju dok se ženski mozak reorganizira kao odgovor na trudnoću, na temelju skeniranja obavljenih 26 puta, počevši od tri tjedna prije začeća, kroz devet mjeseci trudnoće i zatim dvije godine nakon poroda.

Studija je dokumentirala široko rasprostranjeno smanjenje volumena kortikalne sive tvari, naboranog područja koje se sastoji od najudaljenijeg sloja mozga, kao i povećanje mikrostrukturnog integriteta bijele tvari smještene dublje u mozgu. Obje promjene poklopile su se s porastom razine hormona estradiola i progesterona.

Siva tvar se sastoji od staničnih tijela moždanih živčanih stanica, dok se bijela tvar sastoji od snopova aksona, živčanih stanica koje prenose signale u vezama na velike udaljenosti kroz mozak.

"Prilično je šokantno da u 2024. nemamo gotovo nikakvih informacija o tome što se događa u mozgu tijekom trudnoće. Ovaj rad otvara više pitanja nego što daje odgovora, a mi samo grebemo po površini tih pitanja", rekla je Elizabeth Chrastil, kognitivna neuroznanstvenica sa Sveučilišta u Kaliforniji, ujedno i subjekt ovog istraživanja.

Chrastil je rekla da tijekom proučavanja nije bila svjesna podataka koji pokazuju promjene njezina mozga i da se nije osjećala drugačije.

Znanstvenici su rekli da su od završetka studije primijetili isti obrazac kod nekoliko drugih trudnica koje su bile podvrgnute skeniranju mozga u tekućoj istraživačkoj inicijativi pod nazivom Maternal Brain Project, a cilj im je povećati broj subjekata na stotine.

"Prethodne studije su napravile snimke mozga prije i poslije trudnoće. Ali nikada nismo svjedočili mozgu usred ove metamorfoze", dodala je Emily Jacobs, neuroznanstvenica sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Skeniranja su pokazala smanjenje u prosjeku oko 4 posto sive tvari u otprilike 80 posto proučavanih regija mozga. Mali oporavak nakon poroda nije vratio volumen na razinu prije trudnoće. Istraživači su rekli da nije jasno je li gubitak sive tvari loša stvar.

Također su pokazala povećanje od oko 10 posto mikrostrukturnog integriteta bijele tvari, mjere zdravlja i kvalitete veza između regija mozga, s vrhuncem krajem drugog i početkom trećeg tromjesečja, zatim povratak na stanje prije trudnoće poslije poroda.

"Ova bi promjena mogla ukazivati ​​na kalibriranje moždanih krugova, slično onome što se događa svim mladim odraslim osobama dok prolaze kroz pubertet. Neke promjene koje smo primijetili mogle bi također biti odgovor na visoke fiziološke zahtjeve same trudnoće, pokazujući koliko mozak može biti prilagodljiv", rekla je Laura Pritschet, postdoktorandica Sveučilišta u Pennsylvaniji i glavna autorica studije.

Istraživači se nadaju da će u budućnosti ispitati kako varijacije u tim promjenama mogu pomoći u predviđanju fenomena kao što je postporođajna depresija i kako preeklampsija, ozbiljno stanje krvnog tlaka koje se može razviti tijekom trudnoće, može utjecati na mozak.