Zbor Männerstimmen Basel (Švicarska)
GASPARD WEISSHEIMER
17.9.2024., 17:46
KONCERT ZBOROVA IZ ŠVICARSKE I HRVATSKE

Männerstimmen Basel i VA Brevis u prostoru FFOS-a

Poznati švicarski muški zbor Männerstimmen Basel dolazi u goste osječkom Vokalnom ansamblu Brevis. Nastupit će zajedno u četvrtak (19. rujna) u 20 sati u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku - VA Brevis pod dirigentskim vodstvom maestre Antoanete Radočaj-Jerković i uz klavirsku pratnju Davora Dedića, a Männerstimmen Basel pod dirigentskim vodstvom maestra Davida Rossela.

Männerstimmen Basel trenutno je na turneji i na osječki koncert dolazi nakon koncerta u Pečuhu, a prije koncerta u Tuzli. Spoj boja ženskih i muških glasova okupljenih u ta dva iznimna zbora jamči glazbeni užitak svim ljubiteljima zborske umjetnosti. Ulazak na koncert je slobodan.

Männerstimmen Basel vrhunski je ansambl: prepoznatljiv po svojim tradicionalnim odorama i po iznimnoj kvaliteti pjevanja. Zbor pripada rijetkoj vrsti mladih muških zborova (većina je pjevača mlađa od 35 godina). Glazba koju izvodi više je puta impresionirala međunarodne žirije, što dokazuju nagrade koje je zbor dobio na raznim natjecanjima. Do sada su snimili pet CD-ova i održali mnoštvo nezaboravnih koncerata i turneja. Neki od trenutaka koji se i dalje izdvajaju su "Tongedrøn" (2010.), koncert s videoinstalacijom, prva nagrada u kategoriji muških zborova na Svjetskim zborskim igrama u Cincinnatiju (2012.), sudjelovanje na litavskom "Laulupidu" u Tallinnu (2014.), glavni koncert za album "Pilagímr" u bazelskoj katedrali (2016.) i pripadajuća koncertna turneja na Farskim otocima i Islandu, koncerti s temom "Helden" ("Junaci") zajedno sa simfonijskim orkestrima Černihiva i Kijeva u Ukrajini (2018.), projekt "Diluvium", usredotočen na veliku poplavu rijeke Rajne iz 1480. godine, te najnoviji, "Time is a river" (2023.), za koji je Eric Whitacre skladao i dirigirao istoimenu skladbu.

Männerstimmen Basel vodi David Rossel, zborski dirigent i skladatelj iz Basela. Adrian Borter zamjenik je dirigenta. Rossel je u jesen 2022. preuzeo dužnost dirigenta od Olivera Rudina, koji je bio ključna osoba zbora od njegova osnutka. Dirigentski tim podržava odbor od šest članova zbora koji volonterski planiraju i oblikuju njegovu sadašnjost i budućnost, ističu organizatori osječkog koncerta.